Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срам ме е – не просто и само от Бойко Борисов

24 април 2020, 10:22 часа • 64334 прочитания

Който не е гледал снощния над 1 час брифинг на премиера ни, определено е пощадил много сериозно нервите си. Но пък безпощадно ясно стана едно – и нервите на премиера ни вече не издържат.

Не издържат, защото кризата с коронавируса се управлява по начин, който изглежда много трудно постижим за Борисовия режим. Нужна е иновация, нужно е мислене, което не е в карантина и е нужна смелост, защото няма начин всяко решение да доведе до добър резултат – обаче тогава си проличава кой от какво е направен. А от какво е направен Борисов се видя снощи – който не е видял, да види видеото, да прочете и малко цитати ТУК!

Но зад думи на Борисов като: "Ценно ми е здравето - след това си изберете друг. Ще ви фалира пак", текат процеси, които са изключително значими за обществото и които то масово не осъзнава. Такъв е овладяването на последния критичен към властта бастион в съдебната власт – Върховният касационен съд. Вчера, 23 април, на няколкочасово заседание на ВСС стана кристално ясно какво иде – който е слушал, ще знае! Защото когато юристи и претендиращи да работят в съдебната власт професионалисти почнат да се аргументират с "така написаха медиите" за решения като отнемане на административно правомощие на едно от двете върховни съдилища в страната – Върховния касационен съд, тогава е ясно, че правото го няма! Като няма право, няма държава! В България това масово не се разбира, както не се разбира, че право не значи око за око и зъб за зъб. Значи съвсем друго нещо – значи справедливост! А справедливостта значи нещата да се развиват така, както е най-добре за всички, спазващи принципите на правото т.е. по презумпция най-голямата част от обществото. По мое мнение в България категорично не е така. И за тези, които биха се заяли - не защитавам Лозан Панов, но и не смятам, че той следва да бъде "осъден" без преди това да са събрани надлежно всички доказателства, да бъдат установени всички факти и това цялото да бъде оценено в съвкупност!

Именно заради такива събития е интересно говореното на Борисов. А той вече стигна дотам да подсигурява "четвъртата власт": "Към днешна дата българските журналисти и медии се справят прекрасно да показват на хората истинския проблем в света, и в България. Направиха колежките и хората с увреждания да могат да ги виждат. Надписват, изписват всичко. Просто нямам забележки. Ако има начин да подпомогнем медиите по някакъв начин, ще имам срещи с вашите ръководства". Но и даде ясно да се разбере, че всъщност говори за мисирките: "Да бъдем кратки - някои хора искат да си гледат филма, а седя тук и говоря с вас. Не е честно - пишат ви, гледате си от телефоните и ми задавате въпроси". Добре знае, Бойко, че ако няма медии, няма власт – и си мисля, че за него поне въпросът е колко може да удържи да е някак във властта, защото иначе...

Колкото до коронавируса, само посочвам какво каза генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на днешния сутрешен брифинг, с установен рекорден брой потвърдени случаи за денонощие в България: 90 случая, но при 1000 PCR теста за денонощие. А случаите – ами те са разклонения от вече съществуващи огнища. Като тестваме на случаен принцип - на 200 души излиза 1 положителен тест, казва генералът.

И още от думите му: "Ако говорите за една публикация от вчера, тя дори не си заслужава да бъде коментирана". Заслужава ли си тогава да коментираме, генерале, какво казахте във вечерното студио на bTV и как за тежестта на една епидемия трябва да гледаме броя на тежкоболните и на смъртните случаи? Че ако почнем да смятаме колко болни излизат спрямо това колко теста правите на денонощие, да не стане така, че процентът да си се върти от повече време около едно число с разлика от някоя и друга стотна и мъка разликата да стигне до десета?

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес