Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резултатът не е 14:0, г-н Мицкоски, а 33:1343

09 октомври 2024, 08:38 часа • 1571 прочитания

С много хъс македонският премиер Християн Мицкоски обяви, че води срещу Борисов и Радев с 14:0.

Идеята му е, че страната ни е издала 14 присъди срещу македонската общност, а Северна Македония не е осъдила никого от българската общност.

Още: Мицкоски: Водя срещу Борисов и Радев с 14:0

Формално погледнато, това няма никакво значение. Погледнато по същество обаче, у нас няма нито един бит заради свое македонско или каквото и да е различно от българското самосъзнание. В България всеки е свободен да се чувства ако ще и като ескимос.

У нас има демокрация. Не се чудим къде да преместим паметниците или пък гробовете на Георги Димитров или на Бай Тошо - отдавна сме се простили с онова, с което са промивани мозъците на българите. А за братята край Вардаро Тито си е и до ден-днешен с ранг почти на светец и само те си знаят защо.

Още: Сръбските социалисти гневни: Кметът на Белград иска да мести гроба на Тито

В Северна Македония какво има? Потрошени български културни клубове, малтретирани етнически българи, унижавани български граждани и непрестанна антибългарска кампания. На всички нива, но особено от страна на новите управляващи.

И лично на премиера Мицкоски.

Можем да му припомним, че тук, на Балканите, каквото повикало, такова се обадило. Ние не сме искали нито да ги асимилираме, както той твърди, нито да ги унижаваме. Не можеш да асимилираш част от собственото си ДНК, нали?

Имаме толкова простички и ясни претенции - да се спазват поетите договорености и ангажименти. Нищо повече.

Още: "Напрежението се покачва": Министър на Мицкоски определи българите като "мизерници" и отхвърли общата история

Мицкоски си служи със силни думи, че дори и ЕС обвинява в диктат и несправедливост. Това граничи с раздвоение на личността, дами и господа. Пламенно да желаеш членство в ЕС и също толкова пламенно да се опълчваш на същия този ЕС.

Можем само да се надяваме, че македонската здравна реформа ще дойде достатъчно навреме.

А на северномакедонския премиер, който се опитва да нагрубява България и да неглижира водещи български политици, ще припомним, че страната, която той временно ръководи, си е променяла името няколко пъти и е призната от съвременния свят, включително и от нас, преди 33 години.

Още: Денят за късане на български паспорти в Скопие май няма да е скоро. Ако изобщо дойде

България съществува от 1343 години - под едно и също име, което никой, никога, при никакви обстоятелства не е успял да промени.

Така че резултатът, г-н Мицкоски, не е 14:0, а 33 на 1343.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес