Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Междузвездни войни: След "Нова надежда" е "Империята отвръща на удара"

12 юли 2024, 08:38 часа • 4949 прочитания

"Късно е либе за китка", написа Ахмед Доган, а либето отговори, че е време за "ново начало", вероятно визирайки нова китка.

Всъщност същото либе за дни претърпя поредната метаморфоза - от това как заедно с Доган са един човек, как се обичат, как има едва ли не духовна и трансцеднентна връзка помежду им, се оказа, че са във война - открита и дори призната от двете страни.

Иначе сериозно - надали сегашната съпротива на Делян Пеевски да остане начело на ДПС ще даде какъвто и да е резултат, особено в момент, в който групата на Движението остана наполовина. В потвърждение на това са извънредно острите за риториката на Доган думи, които той използва в писмото си. "Мафиотски похвати" и "късно е либе за китка" са доста нетипични за изначално философската същност, нагласа и начин на писане на писмата на Доган изобщо, с които той общува през годините с избирателите и с обществеността.

Още: “Или Пеевски вън от ДПС, или ДПС вън от Европейската партия АЛДЕ”: Възможно ли е?

Посипване с пепел

Впрочем, доста е изненадващ факта, че 30 години по-късно създателят на ДПС се саморазкри за някои методи на тази партия и си посипа главата с пепел, макар да прехвърли на Пеевски отговорността за ползването на такива прийоми като сплашване чрез използване на институции-бухалки и за мутренски похвати - все обществени тайни, грозно премълчавани не само от ДПС, но и от множество партии и политици през годините. Нещо повече - първи Рамадан Аталай заговори за олигархичните влияния в съдебната система например, докато ние удобно забравяме теми като "Осемте джуджета" и "Нотариуса" например.

От друга страна, не стана ясно как Делян Пеевски проведе тази "война с дерЕбеите в ДПС", които, видите ли "на гърба на Доган" били изградили бизнеса си - каквото и да значи това и каквото и да значи себеизключването на Пеевски от тази компания.

Още: Етническите българи и фасадата в ДПС: Накъде поема партията? (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

ДПС-Доган - новият приемлив партньор?

И едно сериозно изречение - ако "новото начало" в ДПС е:

  1. Без Делян Пеевски начело и само с депутатите на Ахмед Доган;
  2. С прокламирано реформиране на партията и връщане към корените, което включва изкореняване на "модела Пеевски";
  3. Деклариране да не се използват гореспоменатите прийоми,

то току виж в 51-ия парламент ДПС вече е станал приемлив партньор - хипотеза, която не просто не беше отречена, а и бе намекната от самия Христо Иванов. А и нали самият Пеевски през ноември 2023 г. каза - "най-доброто тепърва предстои"...

За финал - неслучайно след четвърти епизод на Междузвездни войни - "Нова надежда" идва петия епизод "Империята отвръща на удара". От битката между "Новото начало" и Императорът победителят може да е само един - или бащата на либето, или либето.

Автор: Ивайло Илиев

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес