ИТН чака третия мандат от Румен Радев, а той чака първия мандат наесен

10685
ИТН чака третия мандат от Румен Радев, а той чака първия мандат наесен
Снимка: Колаж/Actualno.com

Бял дим над парламента има, но сякаш е примесен с леко черни сажди и не е съвсем ясен. Някой ще каже, че подобни метафори в контекста на избора на новия патриарх не са уместни...

Иначе - няколко въпроса след избора на Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание:

  • Защо Бойко Борисов, Тошко Йорданов и Делян Пеевски продължават да се занимават с третата политическа сила ПП-ДБ, след като положиха всички усилия да затрият тази коалиция, а сега не искат да поемат властта на тяхно място?
  • Защо Слави Трифонов не иска да направи правителство с ГЕРБ и ДПС, след като си сътрудничат толкова добре в няколко парламента? За какво не могат да се разберат?
  • Защо Борисов иска да управлява само ако ПП-ДБ са в коалиция с него? За легитимация ли? Защо умишлено Борисов саботира предишното редовно правителство, което дори щеше да е с премиер на ГЕРБ?

Извън метафорите, няколко сериозни бележки. Първо, изборът на председател на Народното събрание разбира се, че не е непременно знак за нова управленска коалиция. Да, съществува традиция да се разчитат признаците на новооформило се управляващо мнозинство още при избора на пръв сред равни, но ситуацията сега е сходна с тази с избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Тогава управление така и не бе излъчено.

Второ, очевидно ИТН играе в полза на президента Румен Радев - сътрудничеството между тях е утвърдено в годините и е извън всякакво съмнение. Партията на Слави Трифонов подкрепи държавния глава за втория мандат, а той им назначи зам.-министри в служебните правителства. В този смисъл е вън от съмнение и очакването при евентуален трети мандат папката да бъде взета именно от ИТН и впоследствие провалена от тях с цел да отидем на нови избори. Това обаче ще означава и още нещо - провалени първи и втори мандат, а от това следва въпроса каква теза ще прокарат Борисов и Пеевски да си завършат разказа за това кой друг е виновен за новите избори, вместо тях?

И докато на Борисов всички са му виновни, в тази вакханалия забравяме някои изконни правила на политическия процес, като например:

  1. Партията-победител носи отговорността да състави кабинет и да си събере подкрепа - видя се, че това да управляват следващите политически сили не работи. 
  2. Ултиматумите не работят, още повече ако не си в позицията да ги поставяш.
  3. След като победиш двойно бившият си коалиционен партньор, а после се окаже, че си прекалил с черната си кампания и те вече са станали доста малки, то не ходиш да ги търсиш пак, за да ти пристанат за нова коалиция и да ги контролираш. 

Остава и въпросът защо Борисов не може да се справи и с това да се оправдава постоянно - видимо отново и непрестанно повтаря имената на Кирил Петков и Христо Иванов в защитните си тези, но някак разказът вече не звучи убедително. Определено ролята на управляваща опозиция, която си извоюва в предишния парламент, беше доста по-комфортна за лидера на ГЕРБ. С особена опасност виси и още един риск за Борисов - хем знае, че от него зависят новите предсрочни парламентарни избори, хем знае, че при нов вот през септември той ще е първият загубил от Румен Радев. Любопитно ще е и как ще разкаже на избирателите си седмия мандат за управление в последните години, който ГЕРБ няма да реализира.

На този фон обаче все още витае съмнението дали целия раздор, който наблюдаваме, не е добре режисиран спектакъл с цел ИТН да повишат още малко цената си, а междувременно избирателите да забравим, че има слон в стаята. Даже два слона в стаята.

Автор: Ивайло Илиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

5 нови имена в прослава на Негово величество, полковник Марков

Размножителният период на Ивелин Михайлов

А ти поругаваш ли знамето?

Кабинетът Борисов-Пеевски. Предложението, на което няма да може да се откаже

Най-епичният момент от краткия живот на Сглобката

Дайте да викнем и духа на Бай Тошо и всичко ще се оправи

Кой, кой, кой ще подкрепи Борисов за кабинет? Как кой, същият КОЙ отпреди 11 години

Политическото универсално ренде: Великият път към спасението

Исторически парк: Култът и Създателят

Каква коалиция ни чака? Хартиена, разбира се

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com