Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ishin-Den-Shin – предаване на звук чрез допир

13 септември 2013, 10:09 часа • 4313 прочитания

Когато човек иска да съобщи на някого нещо, което да остане в тайна за другите хора, той обикновено му го прошепва на ухо. Сега това може да не се налага, благодарение на нова технология, разработена от специалистите на компанията Disney Research. Багодарение на нея по почти вълшебен път хората могат да си предават тайни послания само чрез едно докосване.

За целта човекът, изпращаш съобщението, трябва просто да допре пръста си до ухото на този, до когото информацията трябва да достигне и готово – посланието е изпратено.

Технологията носи името Ishin-Den-Shin. Названието има японски произход и в превод означава „мълчаливо разбиране“. Идеята се състои в това, че пръстът и ухото на двамата участници в процеса формират „система“, подобна на тонколона, която позволява чуването на звуковото съобщение. Звукът всъщност се приема чрез стандартен микрофон, превръща се в дигитален сигнал и се записва в паметта на специално устройство. При възпроизвеждане съхранените данни се преобразуват в слаб електрически сигнал, който е напълно безопасен за човека.

Единственият начин записаното съобщение да бъде предадено е докосването на пръста на единия човек до ухото на другия, при когото нервните окончания възприемат и електрически сигнали.

Мощността на електрическия сигнал е достатъчна за това той да премине през телата на няколко души.

При провеждането на експериментите изследователите успели да предадат едно съобщение през четирима човека.

Технологията получи поощрителна награда на фестивала Ars Electronica Festival в Линц, Австрия. Компанията Disney Research обаче не пояснява какви практически приложения може да има новата разработка. Авторите на идеята все пак дават следните разяснения: „Нашата технология е демонстрация на това, че тялото на човека може да се превърне в радиопредавателна среда, способна да осигури ново ниво на комуникация при близък непосредствен физически контакт. Надяваме се, че в бъдеще технологията ще бъде използвана и превърната в нещо, носещо на хората полза и радост.“

Трябва да отбележим, че това не е първата технология в света, която се опитва да превърне човешкото тяло в среда за предаване на звукова информация.

Преди година японската телекомуникационна компания NTT DoCoMo представи устройство на име FingerWhisper, което представлява мобилен телефон във вид на часовник.

Устройството преоблазува звуците от разговора в сигнали, предавани чрез костта на ръката до края на пръстите. За да бъде чут звукът при разговор с този телефон, човек просто трябва да пъхне някой от пръстите си в ухото.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес