Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешните служби с големите бомби

01 февруари 2024, 09:39 часа
Реклама

Защо у нас винаги се намесват службите, когато политическите боричкания бележат пик? Вероятно има подобни случаи и по света, но в българската действителност намеците за политическа намеса в работата на службите не са спорадични и по конкретни поводи, а почти перманентни.

Реклама

Затова не беше никак изненадващо изказването на Бойко Борисов, че ПП-ДБ искат политически назначения там. "Единственото, което знам е, че се искат политически назначения там. Считам, че това е грешно", изрецитира Борисов. Малко странни са подобни внушения в момент, в който въпросът изобщо не стои на дневен ред: Борисов: Имаме доста притеснения по много от назначенията (ВИДЕО)

Странен е и въпросът, който зададе: "Депутат от ПП стана зам.-шеф на ДАНС - това не е ли политическо?". За съжаление обаче не даде никаква възможност на репортерите да го попитат дали и по време на неговото управление не се случваха такива неща.

Лидерът на ГЕРБ вероятно имаше предвид случая с Петър Петров, който напусна парламента още през юли и стана зам.-шеф на ДАНС. Явно случаят все още нервира почитаемия експремиер, най-вече защото не е негово лично решение. Само че Борисов и тогава, и сега пропусна да спомене, че въпросният депутат има цели 17 години опит в службите за сигурност. Това обстоятелство, а не фактът, че е депутат от ПП-ДБ, е гаранция, че е годен за този пост.

Борисов го стяга чепикът и другаде - че шефовете на служби или поне част от тях бяха сменени от служебни правителства. И това стана ясно от контекста на неговото вчерашно изказване: "Три години президентът Радев или заедно с колегите от ПП-ДБ назначаваха не само ръководителите, а и заместник-ръководителите на всички служби, включително в МВР, всичките тези години".

За протокола ще отбележим, че "всичките тези години" са 3. А годините, в които цялата власт беше в ръцете на Борисов, са 4 пъти повече. Извън тях обаче има и време, в което той е твърде съпричастен към подобни назначения, без да е обезателно премиер.

"Получава се парадоксът аз да съм единственият, който брани службите в България, и единственият, който няма отношение към назначенията", отбеляза още лидерът на ГЕРБ. И тук вече накара публиката да избухне в бурни ридания.

Но това не е краят на този сериал, драги зрители. Всички знаем, че грешните служби с големите бомби са нещото, около което той се върти и ще продължава да се върти. Защото който успее да ги командва, той държи ключа към всичко. И е твърде наивно да си мислим, че някой от политическите играчи ще остави другите безпрепятствено да оперират с този ключ - без значение кой е на власт, кой в опозиция, кой е хем така, хем иначе.

"Когато посяваш ветрове, жънеш бури", мъдро заключи бившият премиер. Няма как да не се съгласим с него - така си е.

Въпросът е какво ще пожънеш, когато посееш кюлчета и чекмеджета. Дали ще са бури? Или цунами? И кога, кога?

Автор: Стефан Стефанов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес