Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП - без Нинова, ДПС - без Пеевски, а ГЕРБ - кога?

03 септември 2024, 08:38 часа • 6092 прочитания

Изхвърлянето на Корнелия Нинова зарадва едни и натъжи други. И както се случва в повечето подобни сериали, публиката чака със затаен дъх следващия епизод.

За БСП вероятно идват по-добри времена, по-убедително представяне на изборите и повече електорална симпатия. Факт е, че начело с Нинова партията дръпна силно назад в тези две дисциплини. Но е факт и това, че ако имаше достатъчно ярки личности в БСП, те отдавна да са освободили партията от лидера, носещ само негативи.

Ако имаше, но няма.

Защо? Защото тя предвидливо ги отстрани - един по един. Неутрализира смятаните от нея за "вътрешен враг" с цел да овладее еднолично БСП и дори в известна степен успя.

Още: Таков: Да затворим една срамна страница в историята на БСП

В началото това звучеше разбираемо - прокламираното ѝ желание да е достоен политически съперник на Бойко Борисов донякъде изискваше да превърне БСП в лидерска партия. Но, както се казва, едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.

Дотук какво направи Нинова - многотомно издание може да се напише само по чисто вътрешнопартийните ѝ провали. После - изборните. Добавяме и съсипването на вестник "Дума", за който Илияна Йотова сполучливо отбеляза, че и Костов не е успял да го закрие. 

Браво, другарко Нинова. Не са малки тези успехи. Поколения политолози ще ги изучават в раздела "Как не се управлява партия". 

Още: Помага ли Нинова на ГЕРБ да се върне на власт в София? БСП забрани на Ваня Григорова да работи с ПП-ДБ-СС

Умният лидер, мениджър или какъвто и да е шеф държи изкъсо онези, които смята за опасни и ги експлоатира максимално. Не ги прогонва. Защото прогонените са вече наистина опасни и лесно могат да ти скроят шапката. Например, в съюз с истинските ти врагове.

Беше повече от ясно, особено след начина, по който се отнесе с бившите лидери на партията, че тя е следващата, която ще бъде отстранена.

Така и стана.

Моментът днес обаче е по-различен от времето, в което БСП натири Първанов и хората му, после Станишев и хората му. Днес извън БСП има повече автентично леви политици, отколкото вътре в нея.

Още: БСП е радикална, хомофобска и антиевропейска партия. Ще има наказания от ПЕС: Петър Витанов в Студио Actualno (ВИДЕО)

В крайна сметка Нинова забрави, че ще се бори с Борисов. И поведе битка с кого ли не - със Станишев, с Радев, с Първанов, с Кирил Добрев, с Ангел Найденов, с Петър Витанов, с Иван Таков, даже с Ваня Григорова. Да не забравяме останалите извън столетницата Георги Кадиев, Мая Манолова, Татяна Дончева. Списъкът с имена е доста дълъг и наистина излиза, че по-популярните леви лица са извън БСП.

И така по пътя на логиката стигаме до извода, че за да има ляво обединение, неговите инициатори и главни действащи лица са се разбрали. Първо се маха Нинова, после се обединяваме.

Звучи смислено, остава и да се реализира. И БСП да си остане в Партията на европейските социалисти, където ѝ е мястото. Защото за малко да изхвърчи от там.

Още: БСП е заплашена с изключване от Партията на европейските социалисти (ВИДЕО)

България има нужда от нормално ляво, както и от нормално дясно. За лявото, поне засега, се виждат някакви шансове, защото на тези избори то ще може да покаже пред електората си някакво ново лице, да заговори на неговия език и да му предложи политики, а не досегашните лични вражди.

С Нинова всичко е ясно. БСП продължава без нея. Младите социалисти доста находчиво ползваха призива "ДПС без Пеевски" и разлепиха стикери "БСП без Нинова".

Чудесно би било да има други, по-адекватни лидери. А в ГЕРБ -кога?

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес