Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътуваща изложба гостува в София

27 април 2012, 07:39 часа • 2406 прочитания

Изложбата "Пекка - съвременни илюстрации от Финландия" ще бъде открита от 18.00 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата, съобщиха от ведомството.

Това е пътуваща изложба, част от проекта "Хелзинки - Световна столица на дизайна 2012". Изложбата представя 10 млади творци от новата вълна топ илюстратори на агенция "Agent Pekka" - Лотта Ниеминен, Инка Ярвинен, Санна Мандер, Рами Ниеми, Янин Ревел, Пиетари Пости, Минни Хавас, Сак Магик, Сантту Мустонен и Антти Уотила.

"Agent Pekka" е консултантска агенция във Финландия, в състава на която влизат илюстратори, графични дизайнери и таланти. Създадена през 2007 г., агенцията работи с клиенти от цял свят, като представя проекти на 20-те най-известни творци във Финландия, включително спечелилото световно признание криейтив студио "Kokoro and Moi, участвало в изготвянето на концепцията, визията и рекламата на "Хелзинки - Световна столица на дизайна - 2012".

През 2011 г. "GRAFIA" - Асоциацията на професионалните графични дизайнери във Финландия, присъди наградата "Дизайнер на годината" на ""Agent Pekka"".

"Хелзинки - Световна столица на дизайна 2012" е една от най-мащабните "експедиции", предприемана досега в сферата на дизайна. Целта е да се привлече внимание към голямото влияние на дизайна върху градовете, икономиката и хората. Главните теми в тазгодишната програма, състояща се от 300 събития, проекти и инициативи, са начините, по които дизайнът е втъкан в ежедневието на хората.

"Откритост" е мотото на проекта "Хелзинки - Световна столица на дизайна 2012". Столицата на Финландия е град, в който информацията, идеите, мисълта и хората се движат свободно, без ненужни препятствия за креативността. Целта на Хелзинки е да провокира диалог за това как дизайнът може да направи живота на хората по-добър, по-лесен и по-функционален, защото той е създаден за тях.

Събитието се организира от Министерството на културата на България и посолството на Финландия в София. Изложбата ще продължи до 30 април 2012 г.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес