Онкоболните в Ямбол не могат да се лекуват в града, настояват за промени

2870
Онкоболните в Ямбол не могат да се лекуват в града, настояват за промени
Снимка: Thinkstock

В Ямболско има около 4000 онкоболни. В различни фази на заболяването си те са принудени да пътуват до диспансера в Бургас, тъй като в града им няма условия за химиотерапия, предаде националното радио.

35-годишната Дора Стоянова, сестра ѝ и майка ѝ също го правят: :Вливането ми е 15 минути. За тези 15 минути ставам в 5 часа сутринта, за да съм там в седем, да си дам кръвта и заради стпецификата на заболяването ми чакам няколко часа, за да ми излезе определено изследване…Когато един от семейството е болен от тази болест е тежко, а в случая ние сме три – ние сме генетично предразположени към тази болест….12 лв. в едната посока струва едно отиване до Бургас, до 30 лв. излиза едно вливане."

НАП Ямбол продава автомобили на търг

Три автомобила продава на търгове с тайно наддаване НАП Ямбол до края на годината. Лек автомобил БМВ 318 с ямболска регистрация се пре...

Тези болни много страдат, като че ли са забравени, коментира д-р Панайот Диманов, директор на многопрофилната болница в Ямбол. По думите му през идната година, министерството на здравеопазването ще обърне много голямо внимание на значимите заболявания, включително на онкологичните. Д-р Диманов изтъкна, че в Ямбол трябва да се обособи структура в болнични условия за онкоболни пациенти, но по-големият проблем е липсата на кадри: "В Ямбол ние нямаме онколози, нямаме химиотерапевти. Проблемът е човешкия ресурс".

Д-р Христо Дичев, директор на онкодиспансера в Бургас, потвърждава липсата на кадри. По какъв начин би се разкрил филиал? Не мога да осигуря кадрови потенциал за обслужване на такъв филиал по химиотерапия в Ямбол, казва той.

Според д-р Панайот Диманов от ямболската болница има вариант за разкриването на филиал за онкоболните в града: "Ако се разреши тази дейност да се извършва от лекари със специалност вътрешни болести или друга, няма да има проблем в Ямбол това нещо да стане и тези хора да не ходят до Бургас."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ямбол