Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалните във Форталеза: 13-годишни проституират, за да изхранват бебетата си

17 април 2014, 13:34 часа • 17428 прочитания

В крайбрежната зона с целогодишно лятно време и високи нива на бедност, Форталеза има всички характеристики на център за секс туризъм. Проблемът го нищят медиите за броя на децата, участващи в продажбата на секс. Социалните работници прогнозират за голям брои проституиращи деца, тъй като градът ше привлече повече туристи - бразилци и чужденци. "Ние виждаме все повече непълнолетни момичета по улиците", казва Хасинта Родригес, която е от екипа на социалните работници на терен. Тяхната работа е да шофират по улиците из квартала с червените фенери в близост до новопостроения футболен стадион - на Arena Castelao - в търсене на млади проститутки.

"Те го правят за пари, за да издържат семействата си.", обяснява Хасинта Родригес.

Тя разказва, как всяка вечер има ново, малолетно момиче, заедно с група проститутки, да чаката на ъгъла на Джускелино Кубичек Aвеню. Непълнолетните жрици се разпознават по прилепнала жилетка, блузка или потник и миниатюрни шорти,.

 Най-сериозен проблем ще имат полицията и социалните около стадион „ Арена Кастелао” във Форталеза, защото там е районът на червените фенери,

 Родригес показва как една от старите проститутки, Йоанна отива до прозореца на кола. Прави оферта и преговаря за цената на услугата с водача и неговия спътник. Предлага програма, която средно струва 30 бразилски реала ($ 12). Този път, сделката е неуспешна и тя се връща в групата. „Ще има работа и при това нон-стоп”, предрича социалната работничка.

"Момичетата ни лъжат за възрастта си", казва тя добавяйки, че организацията редовно вижда 13-годишни момичета, който работят като проститутки, за да изхранят бебетата си.

Не е тайна, че социалните трябва да се борят с родителите, защото понякога изпращат дъщерите си да се продавата, за да правят пари. „Младите момичета са най-много търсене”, казва Родригес. Най-вървежни били между 16 и 18 години, а на 20 вече са завършени професионалистки.

Купата на Конфедерациите по футбол миналата година бе генерална репетция на социалните във Форталеза за световното първенство. Турнирът бе тест и за тези, които работят за защита на децата от сексуална експлоатация по време на Световното първенство.

“Това е много голямо събитие и много хора ще дойдат във Форталеза отвън", казва Лиана Региа Фаива де Соуса. Тя е представител на секретариата по правата на човека в щата Сеара, който е координатор на инициативата за предотвратяване на детската секс експлоатация.

Според плана за действие Секретариата ще удвои броя на социалните работници по време на Мондиала. Те ще работят по улиците и ще два пъти повече подслони.

 Според неправителствената организация „Национален форум за предотвратяване на детския труд” в Бразилия е имало около 500 000 проституиращи деца, през 2012 година. Де Соуса признава, че Форталеза има лоша репутация, вътре страната и в чужбина, заради детската проституция. “Ако се съди по броя на жалбите във Форталеза има сериозен бум на сексуална експлоатация. Това означава , че хората тук са много наясно, че това е престъпление", казва де Соуса.

Според нея в много области на Бразилия, населението не смята, че това е престъпление. Приемат за нормално сексуалните отношения с подрастващи между 12-18.

 

 

Александра Никова
Александра Никова Отговорен редактор
Новините днес