Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Установиха количеството Новичок, използвано срещу Скрипал

04 май 2018, 12:33 часа • 1918 прочитания

За отравянето на бившия руски разнузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия са били използвани от 10 до 100 гр течно химическо вещество. Това е заявил за The New York Times председателят на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмет Узюмджю. Това количество показва, че веществото е произведено, за да послужи за оръжие, а не за лабораторни изследвания.

Частици от веществото са били установени на бравата на вратата на дома на Скрипал в Солсбъли, на пейката, където той и дъщеря му са били открити в безпомощно състояние и други места, които са посещавали в града. 

Според Узюмджю Новичок трябва да бъде включен в списъка на химическите оръжия, контролирани от ОЗХО. Ако това се случи всички държави, страни по Конвенцията за забрана на химическото оръжие  ще бъдат задължени да декларират запасите си от отровата, произведена за изследвания или разработването на антидот и превишаващи 5-10 гр.

Използването на 50-100 грама от бойното средство А234 би могло напълно да унищожи цялото население на британския град Солсбъри, заяви Леонид Ринк, един от създателите на Новичок, допълни агенция Фокус.

"Кошмарът е в това. От такова количество цял Солсбъри щеше да падне. Това са бойни обеми. Не знам тези количества колко хора биха могли да убият", заяви Ринк, като същевременно подчерта, че това доказва съмнителността на версията, че Скрипал е отровен с това вещество.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес