Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пети ден продължава операцията "Маслинова клонка" в сирийския район Африн

24 януари 2018, 14:04 часа • 1706 прочитания

В Северозападна Сирия е неутрализирана група от осем сирийски кюрдски терористи, опитали се да проникнат в лагера на турските части, съобщават от Генералният щаб на военните сили на Турция, предава Anadolu Agency, цитирана от агенция "Фокус".

В нощта срещу 24 януари, в района на Шейх Хороз в Африн диверсанти са се опитали да извършат нападение в тила на турските подразделения, но са били унищожени в резултат от завързалия се бой.

Турция прехвърля допълнителна бронетехника в района на провеждане на операцията „Маслинова клонка“ в Северозападна Сирия.

От турската провинция Хатай в Сирия са прехвърлени танкове и бронетранспортьори. 

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че досега в операцията „Маслинова клонка” в Африн са загинали 7-8 военни от въоръжените сили и от Свободната сирийска армия (ССА), отбеляза вестник Cumhuriyet. Стана ясно междувременно, че са били „обезвредени” общо 268 „терористи”.

Ердоган подчерта, че операцията „ще продължи срещу всички терористични организации в района, а не както се представя от някои кръгове – само против кюрдите”.

Турският президент не пропуска да критикува позициите по този въпрос на Берлин и на Вашингтон. Упреците му към Германия са, че „на летище Хановер привърженици на Кюрдската работническа партия (ПКК) са малтретирали турски граждани, а местната полиция е останала безучастна”.

Претенциите към САЩ са, че дори и предишният президент Барак Обама е „излъгал и предал Анкара по време на подобна „маслинова” операция в сирийския град Мембич”, посочва още турското издание.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес