Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай предоставя на СЗО още 30 млрд. долара

23 април 2020, 12:28 часа • 2029 прочитания

Китай прие решение да предостави на Световната здравна организация (СЗО) още 30 милиона долара за борба с коронавирусната инфекция COVID-19. Това заяви официалният предствител на Външното министерство на Китайската народна република Хуа Чунин.

"Китай реши да предостави на СЗО допълнителни 30 милиарда долара, за да подкрепи глобалната борба срещу COVID-19, по-специално за подобряване и развитие на здравните системи на развиващите се страни", се казва в доклада на Поднебесната империя.

Припомняме, че Китай отпусна 20 милиона долара на СЗО на 11 март. „В този важен момент подкрепата на СЗО е подкрепа за многостранност и международна солидарност“, отбелязва Хуа Чунин.

Знаете, САЩ, които са най-големият донор на СЗО, обвиниха миналата седмица Организацията, че "неправилно управлява" кризата с COVID-19. Като обяви замразяването на финансирането миналата седмица, американският президент Доналд Тръмп обвини СЗО, че е прикрила сериозността на епидемията от COVID-19 в Китай, преди тя да се разпространи.

Тръмп каза, че американските данъкоплатци предоставят между 400 и 500 милиона долара годишно на СЗО, докато "за разлика от това Китай внася приблизително 40 милиона долара годишно и дори по-малко".

Темата продължава и в нашия блог.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес