Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо руската армия прокопава тунели в Украйна

28 август 2024, 08:15 часа • 3855 прочитания

Руските военни в Украйна се хвалят с мрежата от подземни тунели за скрито проникване през отбранителната линия на украинските въоръжени сили и нанасяне на удари от тила. Тази тактика е била използвана в много войни. Дали украинските части са готови за тези действия на врага и как биха могли да им противодействат?

Как тунелите влияят на ситуацията на фронта

В края на юни руското министерство на отбраната заяви, че руските войски са успели да завладеят "голямо укрепление" на украинските въоръжени сили в Донецка област с помощта на подземен тунел, дълъг над три километра. От Москва заявиха, че през него са били доставени боеприпаси, въоръжение и хранителни продукти. Руските военни кореспонденти разпространиха кадри от този подземен проход. По техни данни под бетонните бункери и минните полета е бил изкопан на ръка тунел с ширина 90 см и височина половин метър.

Още: Полската армия: Въздушното пространство на страната ни бе нарушено

Украйна не е коментирала тези изявление. По данни на украинския военен журналист Андрей Цаплиенко, тунелът е изгубил значението си след еднократното си използване. Той разказва и, че руските войски са загубили в района цели подразделения.

Руснаците не за първи път използват подземни проходи: такъв случай имаше миналата година по време на боевете за Авдеевка, но без да се копае специален тунел – използвана бе част от изоставен подземен тръбопровод. Украински военни експерти посочват, че чрез него украинската армия в района на Авдеевка се е оказала изцяло обкръжена от врага – така част от защитниците е загинала, а другата част е била пленена.

В същото време на границата между Черниговска и Сумска област, където има големи горски масиви, блатисти местности, реки, водоеми и подпочвени води, руските войски не са имали възможност да извършват подобни действия. "Прокопаването на подземен проход е сложна инженерна задача, за изпълнението на която трябва да са налице редица фактори, като например определено ниво на подпочвените води и определено състояние на почвата. Без тях възможностите на врага за избор на райони за изкопна работа са ограничени", отбелязват украинските въоръжени сили.

Подземните проходи не са нова военна тактика

Още: Сателитни данни: Горят и трите нефтени платформи в Черно море близо до Крим

Русия има много солидни инженерни войски, казва украинският полковник от запаса Сергей Грабский. "Те имат отработени алгоритми за това как да изнасят изкопаната земя и да я разпръскват наоколо, за да създадат маскировка. При изнасянето на земята заради разликата в температурите може да се образува пара, която ще бъде забелязана. Затова пръстта трябва да се товари на камиони и да се извозва", обяснява Грабский пред ДВ. Прокопаването на тунелите се извършва ръчно, тъй като ако се използва комбайн, би се вдигнал твърде много шум в района на бойните действия.

Тактиката за прокопаване на тунели не е руско изобретение – тя се използва вече повече от сто години – още от времето на на Първата световна война, а и американците са се натъквали на тунели и във войната във Виетнам. Подземни проходи в руско-украинската война са използвани и преди пълномащабното нахлуване. Още през 2016 г. украинските военни са разказвали, че в селището Широкино диверсионни групи и снайперисти са прониквали през подземни проходи. Подземни комуникации са били използвани активно и от двете страни и по време на отбраната на летището в Донецк през 2014-2015 г.

Днес украинската армия не използва тунели, отбелязва Секач. "Руснаците копаят, защото искат да настъпват, като при това търпят големи загуби. Ако нашето положение беше сходно – хората да са много, но да не могат да се придвижват заради солидната отбрана, вероятно и ние бихме използвали тази тактика", обяснява той. Военният е на мнението, че ефективността от използването на подземни тунели е съмнителна, защото тази военна хитрост няма да е решаваща хода на войната или ситуацията на фронта. "Това може да подобри нещата на участък от фронта от 300 метра, максимум километър – тъй като съвсем близо започва следващата отбранителна линия", казва Секач.

 

Още: Поне една руска ракета порази Киевската ВЕЦ (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Болното същество Путин остава вярно на себе си: Зеленски за една от най-големите ракетни атаки за войната (ВИДЕА)

Взрив в рафинерия "Газпромнефт" в Омск (ВИДЕО)

Бомбоубежищата в Украйна отново са пълни с хора, жесток режим на тока в цялата страна (ОБЗОР)

Първи жертви на мащабната ракетна атака срещу Украйна, масово страната е без ток (ВИДЕА)

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес