Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виновни са не само ЕРП-тата

09 февруари 2015, 09:20 часа • 49569 прочитания
Реклама

България има нужда от виновници. Така оправдаме пред себе си некадърността си като държава. Защото държавата – това сме ние. А виновниците – е, те са ЕРП-тата.

Има констатирани случаи на електромери на „Енерго про”, при които се намерена разлика между дневната и нощната тарифа - от половин час, от осем минути и един случай на тридесет минути. Време си е да изгорим мръсните монополисти, минава през главата на почти всеки българин, научил новината и натиснат от сметките – не само за ток.

Разбира се, сложните теми никога не предполагат прости отговори. Особено когато могат да бъдат зададени точните въпроси – без страх, че веднага мнозина ще скочат как са защитавани „гадните кърлежи, впили се в тялото на Клета Майка България”.

И така – за кои въпроси говоря. На първо място – колко точно на брой са случаите с проблемни електромери? Е, оказаха се седем – според самото Министерство на енергетиката - трети абзац, пето изречение. Колко клиенти обслужва „Енерго Про”? Със сигурност десетки хиляди домакинства, като нищо може би и някой друг милион.

Втори въпрос – колко електромера са проверени? Не стана ясно, а е доста важно. Даже фундаментално важно.

Трети въпрос – кой отговаря за изправността на електромерите? Дали не е държавна институция. Според чл. 6 (1) от Закона за измерванията метрологичният контрол обхваща контрола на средствата за измерване. Метрологичният контрол се осъществя от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която сама посочва в своя сайт, че е отговорна за метрологичната експертиза на електромерите в България. Тогава защо никой не се сеща да пита ДАМТН колко сигнала е получила за неизправности на електромери, за кои райони, има ли право да се самосезира и какво е направила агенцията, какво е наказанието при установено нарушение, кой носи отговорност?

Че ЕРП-тата носят вина и не са изрядни, е факт. Специално при „Енерго про” - клиентите на дружествата "Енерго про мрежи" и "Енерго про продажби" не получават навременна информация за консумираната от тях електроенергия, както и за броя фактури. Според общите условия за продажба на електрическа енергия от ЕРП дружеството, потребителите могат да се информират за размера на задълженията си и срока за плащане чрез телефонно обаждане в информационния център или от интернет страницата на дружеството. А в интернет страницата на електроразпределителното дружество е видна само последната фактурирана енергия и сума за плащане, а предистория липсва. От справка в Общите условия за продажба на електрическа енергия на дружеството, одобрени от ДКЕВР, става ясно, че "Енерго про продажби" има задължение да предоставя хартиена или електронна фактура само при поискване от клиентите, с възможност за предистория до 3 години назад. Клиентите на Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД нямат навременна информация за консумирана енергия, не са защитени от получаване на две фактури за месец с еднакъв падеж и този метод на работа с клиенти не отговаря на изискванията на Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност по отношение достъп до данни и информираност за консумацията на енергия.

ЕРП-тата най-вероятно ще бъдат глобени с общо 3 млн. лева - защото не са поискали от ДКЕВР разрешение да направят насрещни прихващания по плащанията за зелена енергия, докато НЕК пък не е платила произведен ток от дружествата. Заради неспазването на процедурата, сега идват и големите глоби. Но в България не крадат само едни - крадат всички. И ако държавата наказва, но сама не си изпълнява задълженията, нищо няма да се промени и все така ще търсим виновници, които са ни пред очите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес