Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стига срамни и безсмислени паметници

01 април 2016, 11:03 часа • 7334 прочитания

Каква е тази глупост с паметника на Рейгън? Оставяме настрана факта, че реакцията действително е закъсняла, защото проектът е одобрен преди няколко години, но се вдига шум едва сега.

Защо ѝ е на България паметник на американския президент Роналд Рейгън?

Бил спомогнал за падането на комунизма. И? Да не би да е действал от чистосърдечна и безусловна искрена и дълбока любов точно и целенасочено към България? И на децата е ясно, че големите в света воюват или не воюват помежду си в зависимост от собствените си интереси. Рейгън вероятно е гледал на България като просто още една малка затънтена сцена, на която се разиграва по-голямото единоборство и борба за надмощие.

Логиката, че с похода си срещу комунизма Рейгън индиректно е открил пътя на България към демократичните ценности, е същата като логиката, че заради Великата северна война срещу Османската империя тя отслабнала и това създало подходяща атмосфера за бунта на "капитаните" във Видинско. Следователно - да вдигнем паметник на шведския крал Карл XII.

У нас няма ли правила за паметниците на чужди исторически личности? Всяка глупост, която дойде на ум на нечий чуждопоклонник ли трябва да се одобрява?

България има хилядолетна история и досега не е вдигнала паметници на толкова бележити и велики българи, паметник на Рейгън ли ще вдигаме? На хан Аспарух нямаме паметник, на Рейгън ще имаме! Ако не искаме светът да ни се смее като на Македония, по принцип трябва да внимаваме с количеството на паметниците. Ако искаме обаче собствениците ни деца и внуци да ни се смеят, трябва да внимаваме и за качеството. Паметници на Сульо и Пульо без нужда и без аргументи не трябва да се вдигат. Монументи на чужденци би трябвало да се допускат, само ако става въпрос за хора, доказали, че искрено носят България в сърцето си. Иначе влизаме в едни -филски и -фобски игри, в които е срамно да се въвличаме.

Автор: Десислава Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес