Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натискът върху Байдън расте. Ще се откаже ли от номинацията?

10 юли 2024, 08:15 часа • 2394 прочитания

Американският президент Джо Байдън среща все по-голяма съпротива да продължи надпреварата за Белия дом като кандидат на Демократическата партия. Слабото му представяне на първия дебат с Доналд Тръмп, на което действащият президент често губеше мисълта си и се объркваше, накара дори представители на неговата партия да настояват за оттеглянето му.

Високопоставени демократи се съмняват в Байдън

В онлайн среща в неделя няколко представители на американския Конгрес от партията на Байдън са изразили неувереност във възможностите на президента да надвие републиканския кандидат Доналд Тръмп през ноември. За срещата съобщават редица американски медии, като добавят, че участниците в нея заемат високи позиции в Конгреса.

На срещата, организирана от лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис, се е стигнало до консенсус, че шансовете на партията да запази позициите си в Белия дом и в Конгреса ще са много по-големи, ако Байдън бъде сменен, пише "Ню Йорк Таймс". Демократката Сюзън Уайлд от щата Пенсилвания е изразила притеснения, "които съвпадат с тези на американските избиратели относно това доколко избираем е Байдън", отбелязва още медията.

Възможност за Байдън сам да се откаже

В същото време редица високопоставени демократи увериха публично, че подкрепят Байдън за втори мандат и смятат, че той трябва да остане кандидатът на партията им за изборите през ноември. Президентът получи и подкрепата на две много важни групи в Конгреса - тази на чернокожите представители и тази на латиноамериканските. Въпреки че публично мнозина обявяват подкрепата си за Байдън обаче, в конфиденциални кореспонденции, за които пишат "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон Пост", "Политико" и Си Ен Ен, демократите изразяват притеснения, че Байдън изобщо може да спечели президентските избори.

Онези демократи, които се съмняват, че настоящият президент ще успее да надделее над Тръмп през ноември, искат да му дадат възможност да се оттегли от надпреварата по свое желание, преди да го призоват публично да го направи, пише още "Ню Йорк Таймс". В същото време те осъзнават, че може да се окаже невъзможно да убедят избирателите, че той не е твърде възрастен за поста.

"Само Господ" може да го откаже?

След слабото представяне на Байдън в дебата срещу Тръмп притесненията на съпартийците му не спират да растат. Въпреки това президентът на САЩкоментира в интервю пред телевизия Ей Би Си, че все още смята, че е най-способният кандидат, който може да надвие Тръмп. Байдън дори заяви, че "само Господ" може да го накара да се откаже от кампанията. В същото време Байдън допусна пореден лапсус в интервюто, като заяви, че е "горд" да бъде "първата чернокожа жена на длъжност при чернокож президент".

Пред Си Ен Ен конгресменът от демократическата партия Джери Конъли от Върджиния каза, че се надява, че Байдън не имал предвид изказването си за Господ сериозно. По думите на демократа изборите са човешки процес, а не божествен и сега Байдън е изправен пред трудни решения, пише "Вашингтон пост".

Да демонстрира, че "още е същият Джо Байдън"

В последните дни Байдън продължава кампанията си и събира поддръжници на събития, но знаците, че е изправен пред сериозни предизвикателства, са видни. На събитие в Уисконсин той беше посрещнат с овации, но няколко от присъстващите заявиха, че са дошли само защото са притеснени за здравословното му състояние и биха искали той да се откаже, обяснява "Вашингтон пост".

Един от най-сериозните му поддръжници - сенатор Крис Мърфи от Кънектикът, пък избегна да отговори директно на въпроса дали според него Байдън трябва да се откаже. Вместо това Мърфи каза, че според него президентът трябва "да адресира притесненията на гласоподавателите, като им демонстрира, че още е "същият Джо Байдън".

По думите на Мърфи предстоящата седмица ще бъде ключова. Във Вашингтон ще се проведе срещата на върха на НАТО, припомня АРД. Очаква се американският президент да даде голяма пресконференция. "Трябва да се постарае да убеди хората в способностите си, включително като говори без предварително написани речи", заяви сенатор Мърфи пред Си Ен Ен.

В понеделник Джо Байдън написа официално писмо до демократите в американския Конгрес, в което поиска да се сложи край на призивите за оттеглянето му, пише “Асошиейтед прес”. “Въпросът как да продължим напред вече беше подробно обсъден в рамките на над седмица. Време е да приключи”, написа Байдън. Той подчерта, че партията сега има само “една задача” и тя е да победи кандидата на републиканците Доналд Тръмп през ноември.

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес