Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 2700 км/ч: защо Украйна се нуждае от френските "Мираж"

15 октомври 2024, 08:15 часа • 1272 прочитания

Въпреки обещанието на френския президент Еманюел Макрон да предостави партида изтребители "Мираж 2000" до края на 2024 г., Украйна няма да получи самолетите в тези срокове - те ще бъдат предадени на Киев през първото тримесечие на следващата година.

Защо Украйна се нуждае от френските изтребители "Мираж"

Според специализираното издание "Defence News" френската компания "Dassault Aviation" е произвела около 600 самолета "Мираж 2000", половината от които са продадени на осем държави, сред които Гърция, Обединените арабски емирства и Тайван. Дължината на бойния самолет е около 14 метра, размахът на крилата - 9 метра, теглото е 7500 килограма, а максималната скорост достига до 2700 километра в час.

Още: Шолц обяви военен пакет от над 1 млрд. евро за Украйна пред Зеленски

"Мираж 2000-5" е модернизирана версия на този боен самолет - с подобрен радар и възможност да носи ракети въздух-въздух "Mica", както и крилати ракети с въздушно базиране SCALP-EG, които Франция доставя на Украйна.

Главният редактор на специализираното украинско издание "Defense Express" Олег Катков смята, че френските самолети ще укрепят значително военновъздушните сили на Украйна. "Тяхната първа и основна задача е да осигуряват противовъздушна отбрана", казва експертът.

Какво включва модернизацията

Според Катков в резултат на модернизацията френските изтребители ще могат да използват бомби с голям обсег на действие - най-малкото френските AASM Hammer с обсег на действие над 70 километра. Очаква се също така да могат да носят планиращи боеприпаси като американските JDAM-ER и SDB, които вече са на въоръжение във ВСУ. Те могат да бъдат използвани за поразяване на наземни цели в непосредствена близост до фронтовата линия.

Още: Подоляк: На фона на украинската трагедия износът на Европа за Русия е в небивал разцвет

Важно е също, че модернизираните "Миражи" ще бъдат снабдени и с по-модерни системи за радиоелектронна борба (РЕБ) и ще са по-добре защитени срещу руските средства за РЕБ. Това се отнася както за работата на навигационните системи, така и за бордовите радари и комуникационните системи на самолетите.

Тъй като съветските бомбардировачи Су-24, които са на въоръжение в украинската армия, от доста време ефективно използват крилати ракети с въздушно базиране SCALP и Storm Shadow срещу руски наземни цели, въпросът за използването им и на "Мираж" е от второстепенно значение, смята Катков.

Разликите между "Мираж" и F-16

Въпреки че "Мираж 2000" и F-16 са разработени по едно и също време, те имат съществени разлики - както в конструкцията, така и по отношение на техническите им характеристики и областите на приложение.

Още: Унгария блокира компенсациите на страните от ЕС за оръжието за Украйна. Блокът прави нов фонд?

"Мираж 2000-5" не включва ракети въздух-въздух с голям обсег на действие, но е подходящ за осигуряване на противовъздушна отбрана в тила. Също така е подходящ за изстрелване на планиращи бомби. Това е по силите и на F-16, който обаче може да изпълнява и нещо, което не може "Мираж" - да държи вражеските самолети далеч от зоните за изстрелване на въоръжението им. Френският изтребител просто не разполага с подходящо въоръжение за тази задача, обяснява Катков: неговите ракети въздух-въздух са с обсег между 60 и 80 километра, а тези на F-16 - до 160 километра.

Колко изтребители може да получи Украйна

През юли тази година украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинската армия се нуждае от поне 128 изтребители F-16, за да бъде преодоляно превъзходството на руснаците в небето. Досега Украйна е получила бойни самолети F-16 от Дания и Нидерландия, но все още е далеч от постигането на целта, обявена от Зеленски. Както отбелязва експертът Катков, при най-оптимистичния вариант Киев може да получи общо около 70 самолета - при това до 2027 година.

Засега Париж не назовава броя на бойните самолети, които планира да предостави на Киев. По данни на френския портал "Opex360" френските ВВС разполагат само с 20 самолета "Мираж 2000-5", които трябва да бъдат снети от въоръжение до 2030 година. Следователно общият брой изтребители, на които Украйна може да разчита от Франция, не може да надхвърли това число.

Още: Путин се срещна с иранския президент, Пезешкиан атакува ЕС и САЩ заради Близкия изток (ВИДЕО)

Но флотът от бойни самолети на украинците може да не се ограничи само до F-16 и "Мираж 2000". В края на септември украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че се водят и консултации за доставката на още два типа изтребители - "Грипен" и "Юрофайтър".

 

Източник: Дойче веле

Дронове-ловци на "Шахед"-и: Нов украински проект (ВИДЕО)

"Мирът е крехко цвете" и спомен за клането в Буча: Папата и Зеленски си размениха подаръци (ВИДЕО)

Украинците атакуваха обучителни центрове в Русия за оператори на дронове

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес