Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

​Джобен наръчник за производство на страх у хората

01 февруари 2018, 09:45 часа • 4944 прочитания

В България обичаме да си играем на страх. Подхвърляме го, той експлодира, разтърсва нервите ни, а след това изчезва - с него и здравият разум. До следващия опит. Някой пуска димка, настава хаос, люти на очите, боли, крещим и пада мрак от бездънни коментари и аргументи. И пак не разбрали, и пак непрочели, но наплашени до злоба скелети прехвърлят слюнка от студио в студио. Ние гледаме, докато ни плашат, и търкаме билети.

Истанбулската конвенция, как да се преподава комунизъм (социализъм) в училище, Сорос, грантаджиите, НПО-тата - част от дежурните теми, по които може да намерите експертни мнения от съседната бакалия до Светия синод. Те са обвити в мистерия, "в нещо гнило с много пари" и притесняват редовия българин с твърде дълги и сложни формулировки. Той обаче, разбира се, е готов да отговори на тези заплахи най-често с неграмотни статуси и кресливи фрази. Все пак измислените страхове са за това - да се псуват.

Ето защо, ако ни е скучно като общество през следващите дни и джендър лайфстайлът постепенно олеква, предлагам три лесни стъпки за производство на нов страх, около който да се навиваме.

1. Изровете отнякъде тема, която засяга ключови думи като "българщина", патриотизъм", "народ", "Пирин", "конвенция", "комунизъм" и т.н. Сътворете безумно сложно твърдение около нея, като не пропуснете вметката, че има "скрити заплахи" и пуснете дълга декларация, становище, програмна реч, петиция във Facebook. Изчакайте. Още малко. Ето - ефектът дойде!

2. След като съберете нужното количество лайкове, реакции, коментари и закани от типа "Ще гориш в ада, джендър такъв!", дайте воля на участията си в медиите и не пропускайте възможност да вадите по една-две опорки от декларацията, които звучат заплашително. Напрежението ще нарасне неминуемо - правопропорционално на хората, които няма да са си направили труда да прочетат нищо освен заглавието на вашето становище първоизточник.

3. Създайте лавинообразен ефект, като накарате публични личности да се обясняват по темата, която засягате. Бъдете тъпо упорит в защита на тезите си, дори и самите вие да се оплитате в тях понякога. Излезте на протест, предизвикайте контрапротест, обществено обсъждане, кръгла маса, конференция по проблемите, които живо ви вълнуват. Докарайте се до състояние българинът да иска да ви счупи главата през телевизора, защото пробвате да му отнемете "с тази нова конвенция древната традиция на кукерството"... да речем.

Толкова! Успешно разделихте народа на "За" и "Против". Той вече спори дали Съветът на Европа или Европейският съвет ви плаща, слага Сорос в малкия си прокъсан джоб и ви обявява за поредния предател в държавата. Вие произведохте медийно-политически богърт, който не може да смогне в приемането на формите на най-ужасните страхове на хората.

А сега изчакайте два-три дни, защото толкова е времето на публичната ни памет, и организирайте нов панаир, който да ни поддържа "живи". И нека не ви обхваща свян, че правите това, тъй като не от страх, а от глупост ще свършим всички.

Автор: Румен Скрински

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес