Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България със златен медал по разбирачество

31 юли 2024, 08:15 часа • 8588 прочитания

В България спортът отдавна се неглижира и спортисти почти нямаме. Това обаче не пречи да имаме купища разбирачи, които не само са спортни експерти, но и експерти по откриване на олимпиади. И така от "Не съм гледал, но знам, че е ужасно" до "Вие сте ганьовци и нищо не разбирате" – всички печелят златен медал по разбирачество! Честито!

Мисля, че аз останах последен в тая държава, който не разбира от откривания на олимпиади. Все пак ми се иска да пробвам да вкарам трета гледна точка между "Езическа кочина!" и "Ганьо не е чел и затова не разбира" – като например, че откриването на олимпиадата имаше и добри, и лоши моменти. Кощунствено е да има средно положение, знам. Но спокойно, не е трети пол – трето мнение е.

Да започнем с това, че изпълнението на Gojira беше феноменално отвсякъде. Независимо дали харесваш метъл или не – няма как да спориш, разбираш ли? Символика, музика, хореография, мащаб – никога не съм виждал нещо толкова грандиозно и настръхващо жестоко на което и да е олимпийско откриване.

После идва моментът и с "Тайната вечеря", дето не е много сигурно дали е "Тайната вечеря" или "Пирът на боговете", но няма и особено значение. Родният интелигент прочете за пира на боговете и веднага побърза да обвини Ганьо в това, че не чете. Дори да е вярно, силно подозирам, че и родният интелигент за пръв път чува за тая картина, а дори да е чувал, силно се съмнявам да е хванал препратката по време на откриването.

Нека сме честни – това беше проява на лош вкус. Извинението, че целта е била "инклузивност" не работи, защото е пределно ясно, че това може да създаде само разделение. А и независимо към коя картина е препратката, тя във всички случаи е обидна. С едното обиждаш всички християни, с другото – древногръцката митология. И в двата случая обиждаш достатъчно хора и е нормално хората да са разочаровани и обидени. Едно такова тъпо изпълнение може да затрие всичко добро в церемонията. Така де, почти никой не говори за Lady Gaga и дори за Селин Дион – всички говорят за тази "инклузивна", псевдолиберална, обидна, лишена от реален смисъл и следваща очевидно неприемлив модерен наратив заигравка с изкуството.

И четох какви ли не коментари от какви ли не народности. Французите са обидени, южнокорейците са обидени, мюсюлманите са обидени, евреите са обидени – всички са обидени. Но най-обидени от всички изглеждат българите, които за пореден път са златни медалисти по разбирачество пред екрана. Сериозно, дайте да направим една дисциплина по това за следващата олимпиада, барем най-накрая хванем повече златни медали, защото държавата така или иначе е вдигнала ръце от всеки друг спорт.

Все така разделени на "ганьовци" и "жълтопаветници", двете страни се скъсват да се обвиняват, че заради тях ще дойде краят на света, че нищо не разбират и че те са виновни за всичко. Ганьо е виновен, щото не разбира от изкуство и е расист, ксенофоб, хомофоб и копейка, а умнокрасивият жълтопаветник е виновен, че подкрепя тия дегенерати и е скапан парадиращ джендър гей от третия пол и не иска да подкрепи членство в БРИКС и приемане на рублата.

А може ли да има нещо по средата? Може ли да сме патриоти, но без да повтаряме руските опорки и да приказваме глупости за християнството, когато Олимпийските игри изначално са езическа традиция? Нещо повече – именно християнството е в основата на спирането на Олимпийските игри за толкова дълго време, така че малко подигравка с него не би била толкова неуместна. Уви, тази подигравка беше в наистина лош вкус и не постигна нищо, освен да ядоса.

И може ли да сме интелигенция, но без да принизяваме собствената си култура, като обясняваме как французите просто са толкова по-високо от нас, видиш ли, че ние не сме годни даже да им гледаме откриването? Може ли да признаем, когато нещо просто не е добра идея и е проява на лош вкус, дори да не отговаря на либералния ни наратив? Може ли да не наричаме церемонията "Най-добрата за всички времена", макар на нея да обявиха южнокорейските представители като "Северна Корея"? Айде да си стиснем ръцете, че изпълнението на Gojira е най-якото музикално изпълнение на откриване на олимпиада някога и готово, става ли?

Важното е, че всеки разбира от всичко и може с едно махване на ръка да отсече кое е добре и кое не и да базира мнението си така, че да помогне на своя вече наизустен наратив. А че има средно положение и че може да харесаш едни елементи от шоуто, а други – не, изглежда немислимо.

Айде, печелите златен медал. И да не забравите сега да се правите, че цял живот сте следили кариерите на нашите олимпийци и да пускате постове за тях, все едно сте приятели. Важно е да ги подкрепяте и да използвате победите им, за да продължите наратива си. От една страна – защо е важно да запазим българския лев, например. От друга – нещо там за инклузивност и анти-копейки, вярвам в интелектуалната мисъл.

При загуби пък не забравяйте да подчертаете къде са били грешките на нашите спортисти и да кажете "То за тоя спорт трябва психика". Само так всички ще знаят, че вие не сте на олимпиадата не защото не ставате за спортисти, а защото просто имате по-важна работа.

 

Автор: Георги Емилов, Sofia Live

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес