Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

А вие защо биете негрите?

07 май 2014, 11:15 часа
Реклама

Липсата на комуникация е сериозен проблем. А когато такава липса съществува между управляващи и управлявани, тогава нещата стават неконтролируеми.

Днес, за пореден път, представител на управляващата коалиция показа, че не знае на кой свят се намира. Става въпрос за печално известния с посещението си на своя глава като народен представител в Сирия Страхил Ангелов.

Абсолютно умишлено и доста неадекватно Ангелов предприе известната в цял свят тактика на опониране, когато нямаш аргументи – „а вие защо биете негрите?”. За читателите, които не знаят популярния анекдот от времето на Студената война, го припомням тук:

На международен панаир руски специалист обяснява предимствата на волгата на американец:

- Вижте каква красива и луксозна кола!

- А колко гори?

Руснакът го поглежда и продължава:

- Изключително меко вози! Можете да пътувате 1,000 км и нищо да не усетите!

- А колко гори?

Руснакът си знае своето:

- Елегантен външен вид…

- А колко гори?

- А вие защо биете негрите?

Точно в стила на вица другарят Ангелов (предполагам така му е по-удобно да го наричам) обясняваше колко лошо е да се „подпалват” полицаи по площадите. Това били правели украинските фашисти по време на Евромайдана. Не каза обаче защо се стигна дотам.

За Ангелов е ясно защо приказва в този дух – само минете покрай парламента и се огледайте. Там още си стоят тежките метални заграждения, чудно защо ли? Явно не са се отървали от страха другарите, които стоят начело на държавата. По-лошото обаче е, че не са се отървали и от навика си законът да важи за едни, а за други, „наши хора”, да не важи. А най-лошото е, че макар и често с половин уста, вече го признават и публично – като другаря Ангелов, за когото принципът и ценността на върховенство и равенство пред закона, изповядвани от ЕС, не са много приятни. Но виж, Москва, ехеееййй – вие нали сте ходили там да видите, пита той.

Че ни управлява безскрупулна банда индивиди отдавна е ясно – стана ясно още в началото на юни миналата година. Но че нахалството им расте с всеки изминал ден вече е повече от нетърпимо. И е редно такива като Ангелов, който не посмя да погледне в очите човек като Иво Божков за цял разговор, да избягват публични изяви. Защото както е ужасяващо престъпление да подпалиш полицай на площада, така не по-малко ужасяващо престъпление е да караш хора да се самозапалват и умело да насочваш най-отчаяните настроения в своя полза, без да възнамеряваш да направиш каквото и да е, за да подобриш положението. Това също е престъпление – по-тежко от това да грабнеш тоягата или да запалиш клечката кибрит, защото животът те смазва. Крайно време е Ангеловците да го разберат.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес