Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Село Сланотрън иска собствеността върху минералните си извори

07 април 2019, 16:21 часа • 35244 прочитания

Село Сланотрън е на около 20-ина минути път с лек автомобил от Видин. Известно е още от преди 30-ина години с лековитата си минерална вода. Причина за затварянето на извора през 1986 г. е  замърсяване на питейните кладенци, които снабдяват Видин с вода. Тогава се затварят и евентуалните източници на замърсяване - минералният извор, свинекомплексът, който е бил на 500 метра от замърсения кладенец, както и кравеферма край съседното село Кутово.

Сега Община Видин ще кандидатства в Министерството на околната среда и водите за право на собственост над минералните бани във видинското село Сланотрън, съобщи кметът на община Видин - Огнян Ценков. Той изрази надеждата си след процедурата в Министерството на околната среда и водите, Сланотрън да получи право на собственост върху минералните извори и да ги развие.

През 1963 година със заповед на министъра на народно здраве и социалните услуги, селото е определено за курортно селище заради действащите минерални бани. Статутът остава и до днес. Затова желанието на община Видин е да получи собственост и да го развива като курортен обект. По този начин ще намалеят и данъците и таксите на местното население.

Минералният извор е открит при нефтени сондажи през 1959 г. От сондажа с дълбочина 860 м бликва гейзер с температура 42 градуса и остър мирис на сяра. Дебитът му е 405 литра в секунда. В лабораторията по нефтопроучване във Варна установяват, че водата има интересен химически състав в сравнение с известните дотогава български минерални води. В миналото, през  1961-1962 година, е построена сграда с две отделения: с басейн за мъже и друг за жени. Имало е и друг басейн за заразноболни. До 1986 година в Сланотрън са идвали да се лекуват хора с различни здравословни проблеми. По-съвременна баня е построена през 1977 година. Тогава започва работа и лекар, който определял времетраенето за престой в банята.

Кметството решава да пусне в Интернет собствена оферта на испански и английски език. В нея обяснява, че това е рядък извор с една от най-лечебните води в България. Освен сероводород водата на Сланотрън съдържа 1236 милиграма на литър стронций, 10 милиграма бром, 96 милиграма магнезий, 144 милиграма метаборна киселина.

"Новооткритата вода, сравнена с останалите в България, е най-богатата на йод и бром, и то в концентрация, нямаща равна на себе си.", посочва известен лекар. Същата характеристика дават и специалисти от софийски научноизследователски институт. Те са категорични - водата действа здравословно при двигателни травми, ревматизъм, кожни заболявания, професионални отравяния, болести на горните дихателни пътища и на белите дробове.

В съседна Сърбия, в Гъмзиград, има закрит басейн с топла минерална вода, която се ползва за лечение и почивка. Той е посещаван и от видинчани. Според местните хора, минералната вода в с. Сланотрън ще развие икономиката на селището като балнеоложки център и ще доведе инвеститори, които да изградят нови хотели и ресторанти.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес