Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 20 000 души срещу завод на Румен Гайтански-Вълка във Върбовка

17 ноември 2022, 15:49 часа • 9174 прочитания

Над 20 000 жители на общините Павликени, Севлиево, Сухиндол, Левски и Велико Търново се подписаха срещу инвестиционното намерение на фирма "Петрургия" – собственост на Румен Гайтански – Вълка. Проектът е за "Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище "Върбовка" в с. Върбовка, община Павликени. Тоест, логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадка за находище "Върбовка".

Според гражданското сдружение "Ти решаваш", под прикритието на израза "собствен енергоизточник" е планирано изграждане на най-големия инсинератор в Европа - предприятие за горене на боклук.

"По наше мнение това е мегазавод, тъй като според предвидените капацитети на енергоизточника - инсталация за изгаряне на отпадъци, в нея ще постъпват 56 тона на час модифицирани горива от отпадъци - RDF. Това прави 1344 тона за 24 часа и означава над 67 камиона по 20 тона полезен товар всеки ден. Отпадъчният продукт остава неизвестен като количество и качество", заяви пред журналисти председателят на сдружението Димитър Димитров.

Опасенията на местната общност са много. Едно от тях е, че тези инсинератори се нуждаят от колосално количество вода, а в Павликени през лятото са на режим. Притеснява ги замърсяването на почвите, на водите, на въздуха при производството и транспорта на материалите и готовата продукция.

Важният според тях въпрос е какво се случва като се вземе предвид кумулативният ефект от множеството действащи концесии за добив на инертни материали и тези, чието одобрение предстои.

"Като ги сборуваме към замърсяването от "Петрургия" и за цвят добавим отпреди месец проект на инсталация за изгаряне на опасни болнични отпадъци, което също инсинератор, и за рециклиране на производствен отпадък – пластмаса, което също е изгаряне, би трябвало експертите да се съобразят какво би се случило в село Върбовка, в град Павликени, в община Павликени", посочи Димитров.

Адв. Христо Дишев от сдружението съобщи, че множество институции са изразили негативно становище към това инвестиционно намерение - над 50 фирми, действащи в община Павликени, над 50 здравни работници в общинската болница, 29 животновъди, чийто бизнес би бил пряко засегнат, 55 пчелари, над 20 артисти и хора на изкуството от Севлиево и Павликени. Протестни писма има също от Регионалния фермерски съюз - член на Националния съюз на зърнопроизводителите, от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, от 12 действащи юристи в община Павликени – съдии, прокурори, адвокати, нотариуси.

"Имаме кумулативна негативна реакция от обществото", обобщи адв. Дишев.

От сдружението съобщиха още, че на 21 ноември от 17:30 часа организират открита среща с граждани, медии и заинтересовани лица в читалище "Братство-1884" - Павликени.

В деня на следващия експертен съвет в РИОСВ Велико Търново - на 24 ноември от 9:30 часа ще проведат мирен протест пред сградата на екоинспекцията, за да напомнят за своята гражданска позиция.

ОЩЕ: След нестихващо недоволство, кметът на Павликени даде назад за завода на Гайтански

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес