Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте как Варна ще отбележи Международния ден без пластмасови торбички

02 юли 2019, 17:25 часа • 939 прочитания

Варненци организират флашмоб за раздаване на пазарски торби за многократна употреба. Събитието ще се състои на 3 юли - Международния ден за свят без пластмасови торбички, на Синия пазар в морската ни столица. Идеята за флашмоб е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и е част от предприетите в различни градове на страната инициативи под надслов "Свободни от пластмаса". 

Стартът на събитието ще е в 14 часа, когато младежи ще тръгнат от района на Юнашкия салон към Синия пазар и ще спират всеки минувач с найлонова торбичка в ръце с думите: „Когато отиваш на пазар, вземи своя торба и на щанда кажи: „Не, мерси, нося си!“ (#НеМерсиНосяСи). Гражданите и гостите на града ще получават каъо подарък пазарски торбички за многократна употреба. 

От Обществения център за околна среда и устойчиво развитие споделят, че идеята им идва от фактите, че България е на последно място в статистиката на Европа за екологично самосъзнание и информираност. По 246 найлонови торби употребява всеки българин годишно (трето място в Европа), въпреки това, че пластмасовите торби и опаковки са пагубни за околната среда, а в дългосрочен план – и за здравето на човека. Те не се разглеждат а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига.

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес