Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варненските съветници одобриха Годишната програма за развитие на читалищната дейност

26 юли 2019, 17:11 часа
Реклама

На днешното заседание на комисията по култура към Общински съвет – Варна, местните депутати разгледаха и с единодишие приеха докладите за осъществените читалищни дейности и разходваните средства за 2018 година. Те похвалиха варненските читалища за тяхната активност и дейност през изминалата година.

На заседанието стана ясно, че в община Варна развиват дейност 24 читалища, от които 20 са в града и 4 – в селата.

Антония Йовчева, която е директор на дирекция “Култура и духовно развитие” заяви, че част от тях работят по различни европейски програми. Имало и такива, които са инициатори и организатори на фестивали, финансово подпомогнати от общинския фонд „Култура".

"Субсидираната численост за 2019 година е 118 бройки. Стандартът за 1 бройка е в размер на 9 490 лв., като завишението спрямо предходната година е с 1 115 лв. Общо държавната субсидия заедно с преходния остатък от миналата 2018 г. възлиза на 1 129 397 лв.", допълни Антония Йовчева.

На заседанието общинските съветници единодушно приеха Годишната програма за развитие на читалищната дейност на територията на община Варна. Стана ясно, че една от задачите, които варненските читалища са си поставили за следващите месеци, е да разширят и разнообразят дейността си. Главната им цел е да се утвърдят като културни, образователни и обществени центрове, които, от една страна, да отговорят на търсенията на новото време, и от друга – да останат място за съхранение на традициите, обичаите, културното наследство.

 

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес