Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев във Варна: Има сериозни съмнения, че българският съд работи за мафията

06 декември 2014, 14:33 часа • 15138 прочитания

Няколко думи първо за общата политическа обстановка и затова, което успяхме да свършим във Варна. Две сравнително важни за нас теми, които ще имат сериозно продължение. Първата тема е предизвестеният край на проекта “Южен поток”.

Вярвам, че поне пред варненска публика многократно съм споделял убеждението си, че ако  за този проект бе търсено да бъде съобразен с българското законодателство, подчертавам че правото на Европейския съюз е вътрешно българското право, а не нещо което е външно за нас,  и ако бе търсено да бъде изгоден за българската икономика би бил напълно възможен.  Това е проект, който по същество си беше политически, обслужваше международния политически интерес на правителството на г-н Путин без икономически смисъл, както за Русия, така и за България. Многократно съм поемал ангажимент пред варненци, че тръбата на “Южен поток” няма да премине по южната граница на варненска община и по този начин да прегради пътя на развитие на град Варна на юг. Единствената посока, по която градът може все още да се развива. Слава богу, може все още да кажем, че това е една постигната цел. Българската десница положи много сериозни усилия и на национално и на международно ниво, особено на европейско ниво. Още веднъж да спомена, че ние не сме против преминаването на газопроводи на българска територия и против конкретния проект. Ние искаме той да е законен и да е изгоден. За съжаление този проект не може да бъде нито изгоден, нито законен, както призна руският президент. Нашето очакване е, че оттук нататък ще последва серия от пропагандна атака срещу българското управление. Готови сме да посрещнем тази атака със солидни правни и икономически аргументи.

Втората тема, която е по-нова и е стратегически по-важна за България е поредната серия от разкрития за много тежки съмнения за злоупотреби в българската съдебна система. Предполагам, че всички сте видели акцията на френското посолство. Не знам, защо беше нужно един посланик да бие камбаната, ние от РБ я бием много отдавна. Има много тежки съмнения, че съществена част от българската съдебна система работи по поръчка, тъй като темата е сравнително от днес. Нашата по-категорична позиция ще бъде изразена с всички материали в началото на другата седмица. Още в понеденик ще има обща позиция на РБ, която ще обявим. Очакваме и ще съгласуваме позицията си с министъра на правосъдието, с вицепремиера Меглена Кунева, с ръководителите на българското правителство.

Отделно с г-н Ненчев навлязохме в някакви детайли за изграждане на нов кампус в Икономическия университет. Вярваме, че с общите усилия на ръководството на университета, на министъра на отбраната и министъра на образованието ще може да започне един голям проект по изграждане на нов кампус с учебен корпус, с корпус за настаняване. Знаете, че икономическият университет е с най-малък процент, от тези които са обезпечи с общежития в България, ако не ме лъже паметта точната цифра е 2 -3% от студентите на ВИНС-а могат да бъдат обезпечени с общежития. Вярвам, че с общи усилия скоро ще има добра новина, eдин голям мащабен проект, свързан с младите хора в България и образованието на Варна в един от най-старите икономически университети в България, ако не и най-стария.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес