Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Панихида в памет на митрополит Кирил ще бъде отслужена във Варна

03 юли 2019, 10:08 часа
Реклама

Тази година, на 9 юли се навършват шест години от кончината на митрополит Кирил. По този повод, в морската ни столица ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещенослужители от цялата епархия. Богослужението в най-големия варненски храм "Свето Успение Богородично" ще започне в 9.00 часа на 6 юни (събота).

В 11.30 часа духовенството и миряните ще се отправят към старите гробища, където на митрополитската алея ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е роден на 8 юни 1954 година в село Царев брод, Шуменско със светското име Богомил Петров Ковачев. Той се смяташе за един от символните владици на прехода в България. Избран в също толкова символичната 1989 година за митрополит той е от поколението - наред с новия патриарх Неофит, както и вече повечето настоящи владици.
Митрополит Кирил беше открит мъртъв на 9 юли 2013 г. във водите на Черно море, на плажа под варненската местност "Траката". Резултатите от аутопсията тогава показаха, че причината за смъртта е удавяне.

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес