Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов опит за милиони през Варненското езеро да мине отходна тръба "както трябва"

08 август 2024, 07:50 часа • 1981 прочитания

Варненският кмет Благомир Коцев направи "първа копка" на ремонта на прословутата фекална тръба (свързва южните райони с пречиствателната станция в село Тополи), заради която Варненското езеро се приближи до състоянието на кална локва. Казусът тегне над морската ни столица от години: Пак десетки милиони: Поръчка за нови фекални тръби под Варненското езеро

Тръбата трябваше да е заровена под езерото, но се оказа, че това не е така - тя беше ударена от кораб, защото всъщност не е била вкопана, а газенето на плавателния съд се оказа по-голямо, отколкото беше "здравословно" за инфраструктурата.

Както трябва - можем ли?

"Този път тръбата е от по-висок клас, ще бъде положена по-дълбоко и ще бъде много по-добре защитена от механични увреди. Това понижава до абсолютния минимум риска от бъдещи екологични кризи в района.

Новият тръбопровод е дълъг 820 метра, той ще бъде поставен на 22 метра под водното ниво и вкопан на 4 метра под дъното. Съоръжението ще има допълнително защитно покритие на определени участъци, като насипи и бетонни кофражи, така че да не може да бъде компрометирано от преминаващите плавателни съдове" - това написа в личния си профил във Фейсбук Благомир Коцев.

Предишната тръба "оцеля" 10 години (2009 - 2019), преди да бъде ударена: АКФ откри връзка между Доган и "Осемте джуджета" в сагата с Варненското езеро

Цената на новата тръба обаче е 21 млн. лева, но едва ли всъщност остава толкова, защото тепърва върви "заравянето", а предишните "кръпки" по тръбата са около 10 млн. лв., изчислява в. "Сега". "Тук е важно да се каже, че проектът е финансиран по т. нар. "100 милиона лева за Варна". Това го превръща в нагледен пример за ползите от средствата, отпуснати от държавата, за нашия град", поясни Коцев. Парите идват от държавния бюджет по схемата за общински проекти на финансовото министерство. Преди 15 години проектът струваше към 5 млн. евро, по-голяма част - безвъзмездни по фонд ИСПА.

Още: 24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Изпълнител е "ХИДРОРЕМОНТ - ИГ". Фирмата е специализирана в подобни дейности, а от сайта ѝ става ясно, че е участвала и в наземния ремонт. Очаква се вкопаването да приключи в началото на 2025 година. Заравят се общо 820 метра. Ще бъдат укрепени с т.нар. обратна засипка и бетонни елементи. Диаметърът на самата тръба е Ф500.

Още: За да няма пак фекалии във Варненското езеро: Италианец срази общината и обясни как да стане

Заради случилото се с тръбата през 2019 година, ексградоначалникът Иван Портних трябва да отиде на съд. Но преди два месеца местният окръжен съд върна на прокуратурата за втори път обвинителния акт.

Още: Възобновиха делото срещу бившия кмет на Варна Иван Портних

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес