Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изложба на Ивайло Евстатиев в АРТ МАРКОНИ във Варна

07 ноември 2014, 14:40 часа • 28606 прочитания

Макар и странно на пръв поглед, това заглавие крие една десет годишна история на приятелство и ползотворно партньорство. И ако пристъпвайки към първата самостоятелна изложба на Ивайло Евстатиев през 2004 г. имах много надежди, защото харесвах творбите му, но и много страхове за това, как ще бъдат приети, днес очаквам всяка една с огромно нетърпение и радост. Щастлива съм, че този автор се развива, като същевременно остава верен на своя неподражаем  абстракно – разбираем стил.

Настроения, е точното определение за неговите творби, независимо дали са натюрморти, пейзажи, концерти или родопски мадони. Изведени в някаква доминираща тоналност, те нямат претенции за дълбоки и възвишени послания. Те звучат като игриви пиеси, прелюдии към малки разкази за белязани от емоция мигове. Вселенското спокойствие се излива от тях с царствена пренебрежителност към суматохата на деня. И само елегантното преливане на тоновете, създава илюзорно усещане за движение, наподобяващо трептенето на въздуха в следобедната мараня. Дълбочината на внушението идва от смелото боравене с нюаси и полутонове. Свободния замах отключва лекота на възприятието, така, че и най-малките формати са в състояние да отворят визуални и мисловни портали.

„10“ е поредната, десета среща с варненските почитатели на Ивайло Евстатиев, чийто кръг непрекъснато разте. Традициите се създават с постоянство и търпение. В последните четири години гостуванията на Ивайло Евстатиев станаха запазена марка за ноември, като подгряване за сборната празнична изложба. Щастлива съм, че той е един от авторите, трайно свързали творчеството си с галерия „Арт Маркони“ и предан приятел. Благодарна съм му за доверието и подкрепата, защото и той чрез творбите си допринася на облика на галерия „Арт Маркони“, както и за мисията все повече хора да бъдат приобщени към света на изкуството.

ВИЗИТКА:

Ивайло Евстатиев е роден 09.06.1974 г в гр. Русе. Потомствен художник, завършва специалност живопис във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1999 г. самостоятелните му изяви в страната и Европа надхвърлят цифрата 35. Работи на свободна практика в Пловдив и Несебър. Живее и твори в Бургас.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес