Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

13 май 2024, 10:22 часа

Ниското кръвно налягане, известно също като хипотония, е често срещан проблем, който може да засегне хора от всички възрасти. То обаче е по-разпространено и може да бъде по-проблематично при възрастните хора. Няколко фактора допринасят за появата на ниско кръвно налягане в напреднала възраст, включително физиологични промени, медицински състояния, лекарства и фактори, свързани с начина на живот.

Една от основните причини за ниското кръвно налягане при възрастните хора е естественият процес на стареене. С напредването на възрастта кръвоносните съдове на хората стават по-малко еластични и по-твърди. Това води до намаляване на гъвкавостта на артериите, което затруднява разширяването и свиването им според нуждите за регулиране на кръвното налягане. Освен това стените на сърцето могат да се удебеляват с възрастта, което се отразява на способността му да изпомпва ефективно кръвта.

Друга физиологична промяна, свързана с остаряването, е намаляването на броя на барорецепторите в организма. Барорецепторите са специализирани клетки, разположени в кръвоносните съдове и сърцето, които усещат промените в кръвното налягане. Те помагат за регулиране на кръвното налягане, като сигнализират на тялото да регулира диаметъра на кръвоносните съдове и скоростта и силата на сърдечните съкращения. Намаляването на чувствителността и броя на тези барорецептори може да доведе до трудности при поддържането на нормални нива на кръвното налягане.

Кои са най-добрите сокове за ниско кръвно

Няколко медицински състояния, често срещани при възрастни хора, също могат да допринесат за ниско кръвно налягане. Например състояния, които засягат сърцето, като нарушения на сърдечните клапи, аритмии и сърдечна недостатъчност, могат да нарушат способността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта, което води до ниско кръвно налягане. Неврологични състояния като болестта на Паркинсон също могат да попречат на автономната нервна система на организма, която играе решаваща роля в регулирането на кръвното налягане.

Лекарствата са друг важен фактор, който може да причини ниско кръвно налягане при възрастните хора. Много лекарства, които често се предписват на възрастни хора, като диуретици, бета-блокери, алфа-блокери и някои антидепресанти, могат да понижат кръвното налягане като страничен ефект. Освен това приемът на множество лекарства, известен като полифармация, може да увеличи риска от лекарствени взаимодействия и допълнително да допринесе за ниското кръвно налягане.

Кога ниското кръвно налягане е признак на коварно заболяване?

Освен това факторите, свързани с начина на живот, могат да повлияят на нивата на кръвното налягане при възрастните хора. Дехидратацията, която може да е резултат от недостатъчен прием на течности или определени медицински състояния, може да доведе до ниско кръвно налягане. Липсата на физическа активност и заседналият начин на живот също могат да допринесат за лошо сърдечносъдово здраве, включително ниско кръвно налягане.

В някои случаи ниското кръвно налягане при възрастни хора може да не предизвиква забележими симптоми и да не изисква лечение. Въпреки това, ако то води до симптоми като замаяност, лесна уморяемост, припадък, умора или падания, трябва да бъде оценено от медицински специалист. Лечението на ниското кръвно налягане при възрастни хора обикновено е насочено към отстраняване на основната причина. Това може да включва коригиране на лекарствата, лечение на основните медицински състояния, увеличаване на приема на течности и сол (под лекарско наблюдение), носене на компресивни чорапи и въвеждане на промени в начина на живот, като например редовни физически упражнения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес