Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо усещаме парене в ходилата вечер?

16 февруари 2024, 16:36 часа

Паренето в ходилата е болезнено усещане, което обикновено възниква в резултат на увреждане на нервите в краката, причинено от ситуации като диабетна невропатия, хранителни дефицити, инфекции.

Промени в кръвообращението, използване на неподходящи обувки, хормонални нарушения или наранявания на сухожилията или мускулите на краката – например при плантарен фасциит, също могат да причинят чувство за парене в ходилата.

Д-р Кларис Безера разяснява проблема. 

Най-честите причини за парене в ходилата вечер са следните.

1. Диабетна невропатия

Диабетната невропатия се характеризира с разрушаване на нервите. Следва намалена чувствителност в различни части на тялото, главно в краката и ръцете, което води до симптоми като изтръпване, болка и парене.

Защо вечер ми горят краката - разберете симптом на какво е

2. Плантарен фасциит

Плантарният фасциит е възпаление на фасцията - фиброзна тъкан, разположена в ходилото на крака, което причинява симптоми като болка в стъпалото, усещане за парене и дискомфорт при ходене и бягане. Тази ситуация обикновено се случва по-често при хора с наднормено тегло, които практикуват дейности с голямо натоварване, като бягане на дълги разстояния, или продължително носят обувки с високи токчета; също имат артрит или фрактура на кост в стъпалото.

Избягването на дългото стоене прави и намаляването на натоварването по време на физически упражнения като бягане, облекчава симптомите на плантарен фасциит.

3. Лоша циркулация

Лошата циркулация, известна още като венозна или артериална недостатъчност, възниква, когато кръвта не може да циркулира правилно в долните крайници, причинявайки болка, подуване, изтръпване и парене в ходилата. Симптомите обикновено се влошават вечер, след като сте стоели изправени в продължение на часове, и се облекчават, когато краката се държат повдигнати.

4. Промени в ходилата

През деня краката могат да бъдат претоварени от ситуации като интензивни физически упражнения, носене на неподходящи обувки; също заради промени в костите и мускулите, като плоски стъпала, буниони („кокалчета“), болест на Шарко-Мари-Тут (Charcot-Marie-Tooth), мазоли – което провокира парене в ходилата, особено в края на деня.

В такива случаи е необходима консултация с ортопед, за да се преценят симптомите и да се препоръча най-доброто лечение: физиотерапевтични сесии, перорални или локални лекарства, коригиране на вида обувки и използване на стелки с цел намаляване на претоварването, облекчаване на болката и паренето в мускулите и костите на краката.

5. Инфекции

Инфекциите с вируса на херпес, херпес зостер или ХИВ, например, също може да доведат до възпаление на периферните нерви на тялото, причинявайки болка, изтръпване и парене в ходилата.

В този случай е важно да следвате препоръките на лекуващия лекар, който може да посочи лекарства според вида на инфекцията, също антивирусни средства за борба с инфекциозния агент, обезболяващи и анти-възпалителни медикаменти с цел облекчаване на симптомите.

Усещате парене в краката - ето кой витамин ви липсва

6. Редки синдроми

Някои редки синдроми като еритромелалгия - разширяване на кръвоносни съдове, или синдром на Гилен-Баре - разрушаване на клетки в нервната система, също може да причинят симптоми като изтръпване, зачервяване и парене в ръцете, краката и конкретно в ходилата.

При установяване на редки синдроми е от важно значение да се консултирате с хематолог или невролог, който да посочи лечение според синдрома. То може да е чрез антидепресанти, противовъзпалителни средства или физиотерапевтични сесии.

7. Дефицит на витамини В

Дефицитът на витамини от група В - като витамините В1, В6 и В12, може да причини периферна невропатия. Тя представлява разрушаване на нерви, което води до намалена чувствителност и усещане за изтръпване и парене в ръцете и краката.

Лечението на дефицит на В-витамини обикновено се провежда под ръководството на лекар-диетолог, който ще предпише витаминна добавка за най-малко 6 месеца. При това е необходимо да направите корекции в менюто си, също с помощта на диетолог, за да увеличите храните, които са източници на витамини от групата В.

Внимание! Статията предоставя само общи сведения. Не се самолекувайте и винаги търсете лекар-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес