Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е добре да включим АСПЕРЖИ в диетата си?

08 април 2022, 14:34 часа

Аспержите изкушават с цветове и привличат погледите с необичайната си форма. Зелените са най-често срещаните, въпреки че без проблем можем да си купим и бели и лилави. Кои са най-хранителните аспержи? И защо трябва да ги включите в диетата си, особено ако ядете месо по-рядко?

Цветът на аспержите има значение

Необичайната форма на аспержите привлича вниманието, но най-важни са техните вкусове и хранителна стойност. Оказва се, че когато интуитивно избираме зелените, посягаме към възможно най-добрия вариант. Те имат най-пълната хранителна стойност. Според мнозина те са и най-вкусните.

Откъде идва разликата в цветовете на аспержите?

Противно на общоприетото схващане, цветът на зеленчука не е отговорен за неговото разнообразие. Разликата в цвета се дължи на начина им на отглеждане. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Бели аспержи

Белите аспержи растат под земята. Лишени от слънчева светлина, те са по-твърди и затова трябва да бъдат обелени преди консумация, което ги лишава от голяма част от хранителната им стойност.

Това са плодовете, които ЛЕКУВАТ

Зелени аспержи

Те са най-ценни, защото, израствайки високо над земята, се хранят със слънчевите лъчи. Пресните са достатъчно хрупкави и деликатни, за да не се белят. Можете да ги ядете цели. Без да премахваме кората им, ние не губим хранителните стойности, скрити под нея, сред които четири минерала заслужават специално споменаване. Зелените аспержи са съкровищница от магнезий, калий, фосфор и калций. Така че те са отличен продукт за укрепване на сърцето и костната система.

Лилави аспержи

Техните издатини растат ниско до земята. Лилавите аспержи изискват бързо прибиране на реколтата, защото започват да стават зелени при продължително излагане на слънчева светлина. Те са най-редките от трите изброени вида, но това не трябва да е причина за безпокойство. Виолетовите имат най-много захари и най-малко фибри. Поради хранителната си стойност те няма да победят зелените. Белите също нямат шанс в това състезание.

Хранителни стойности на аспержите

Тъй като знаем, че зелените са най-полезни, си струва да го разгледаме по-отблизо. Какви хранителни стойности можем да открием в аспержите?

Освен четирите вече споменати минерала, аспержите са източник на селен, който е важен за укрепване на имунната система. Те са богати и на фолиева киселина – витамин, необходим не само за бременната жена и развиващия се плод, но и за правилното функциониране на нервната система. На всеки етап от живота.

ТОВА е най-полезният плод на света

Аспержите имат силен противораков потенциал

Селенът в комбинация с витамин К, присъстващ в аспержите, дава на аспержите силни имуностимулиращи и противоракови свойства. Това е най-малко известното свойство на витамин К, известен главно с подобряването на функцията на кръвоносните съдове, съсирването на кръвта и минерализацията на костите. Заслужава си да се оцени и противораковия ефект както на витамин К, така и на селен, а оттам и на самите аспержи.

Аспержите съдържат пълен набор от ендогенни аминокиселини

Уникална особеност на аспержите е, че протеинът им съдържа всички незаменими аминокиселини в растителния свят. Така че те са чудесен избор не само за вегани и вегетарианци, но и за всички, които ограничават консумацията на месо и други животински продукти.

10 ползи за здравето

Разнообразието от хранителни вещества и богатството на фибри дават много ползи за здравето на аспержите. Нека изброим най-важните:

- подобряване на метаболизма и чревната перисталтика,

- благоприятен ефект върху чревната микробиома,

- ускоряват отстраняването на токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти,

- намаляват запека,

Кои сушени плодове са най-полезни и как да ги консумираме правилно

- намаляват риска от развитие на колоректален рак,

- насърчават намаляването на нивата на кръвната захар, препоръчват се при диабетна диета,

- помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, препоръчват се за профилактика на атеросклероза,

- поради богатството на антиоксиданти, те имат противовъзпалителни и противоракови свойства,

- подобряване на ефективността на имунната система, укрепване на имунитета,

- поради съдържанието на калий и магнезий влияят благоприятно върху работата на сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Тук е важна и ролята на фибрите.

На какво трябва да обърна внимание при избора на аспержи?

Когато купувате аспержи, проверете дали дръжката е твърда, а главите са затворени. Също така е добре да ги помиришете. Пресните аспержи не трябва да са ароматни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес