Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За по-бързо зарастване на рани - ето какво да направим

30 март 2024, 13:33 часа
Реклама

Как да ускорим зарастването на рани?

Заздравяването на рани е сложен процес на възстановяване на кожата и лигавиците след различни наранявания: драскотини, порязвания, изгаряния. Понякога отнема много време. За да излекувате ефективно раната, трябва да знаете как правилно да се грижите за увредената зона и какви продукти да използвате.

Според произхода си раните се делят на хирургични и злополучни. Първите се прилагат с терапевтична цел и имат минимален риск от усложнения. Случайни - тези, които всеки човек може да получи у дома, на работа, в природата и др. В зависимост от увреждащия фактор те биват:

1.       механични - провокирани от механично въздействие (предмети, инжекции, натиск и разтягане на тъкани и др.);

2.       термични - причинени от висока или ниска температура;

3.       радиация - възникват по време на експозиция или излагане на радиация;

4.       химически - развиват се поради контакт с агресивни вещества като киселини, основи;

5.       трофични - възникват в резултат на нарушения на кръвообращението в определена област;

6.       комбинирани - причинени от няколко фактора.

Според характера на увреждането раната може да бъде порезна, прободна, натъртена, смачкана, разкъсана, нарязана, ухапана и огнестрелна.

Домашни средства при леки наранявания

Какво определя скоростта на зарастване на рани?

Много фактори влияят върху времето за заздравяване:

·         Тежест на нараняване. Колкото по-дълбоко е увреждането и колкото повече околните тъкани са засегнати, толкова по-бавно ще заздравее.

·         Възраст. Поради по-високия си имунитет и метаболизъм по-младите хора се възстановяват по-бързо.

·         Общо здраве. Хроничните заболявания на белите дробове, сърцето, диабетът, наднорменото тегло, анемията влияят негативно върху лечебния процес.

·         Хранене. Хранителни вещества като витамин С, магнезий, мед, желязо и цинк стимулират заздравяването на рани, докато небалансираната диета, недостигът на протеини и ниското телесно тегло го забавят.

·         Лоши навици. Злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето пречат на регенерацията на тъканите и увеличават вероятността от усложнения.

·         Прием на определени лекарства. НСПВС и имуносупресорите забавят заздравяването на рани, докато витамините и анаболните хормони го ускоряват.

·         Инфекция. Замърсените и инфектирани кожни лезии заздравяват по-бавно.

Правила за първична обработка на рани

Първичното лечение е набор от мерки, които помагат да се избегне инфекцията. Разбира се, ако раната е дълбока, кърви обилно или съдържа чужди тела, е необходима спешна медицинска помощ. При леки наранявания можете сами да си окажете първа помощ. Ето основните правила:

1.       Преди да докоснете раната, трябва да измиете ръцете си със сапун;

2.       ако раната кърви, притиснете чиста кърпа, марля или бинт към кървящата област;

3.       Внимателно изплакнете повредената зона с хладка, чиста вода;

4.       третирайте с антисептик, например бетадин, хлорхексидин, мирамистин;

5.       Поставете бинт или бинт отгоре, за да се предпазите от микроби.

Какво да направите, ако раната не заздравява

Как да излекуваме раната по-бързо – ето какво да направим?

В своето развитие раната преминава през няколко етапа. Всеки от тях трябва да използва определени групи средства.

Веднага след нараняване започва фазата на възпаление: кръвоносните съдове се разширяват и белите кръвни клетки мигрират към увредената област, унищожавайки бактериите и почиствайки раната.

Появяват се болка, подуване, зачервяване и повишаване на температурата на кожата. За да се избегне разпространението на микроби, се използват антисептици, водоразтворими мехлеми и гелове с антибактериално действие, кремове на базата на сребърни съединения.

Приблизително на 3-4-ия ден започва фазата на регенерация: започват да се образуват нови съдове и тъкани. Тази фаза се проявява чрез намаляване на болката и подуването, изчезването на секрета и появата на здрава тъкан с ярко розов цвят. Процесът продължава около 2 седмици. По време на тази фаза се предписват средства, които ускоряват регенерацията: готови мехлемни превръзки.

След това идва фазата на съзряване. Колагеновите влакна се натрупват и структурират, раната се затваря и се образува белег. Продължителността на тази фаза е от 3 до 21 дни. Използването на предишните средства за защита може да продължи.

Впоследствие белегът претърпява процеси на преструктуриране - постепенно става по-гладък, по-еластичен и по-малко забележим. Това продължава до няколко месеца.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес