Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво е полезно кафето - топ 5 неочаквани ползи

15 април 2022, 10:00 часа
Реклама

Полза или вреда получаваме от кафето?

С такъв въпрос често се обръщаме към близки приятели, дошли на гости, когато искаме да поговорим за нещо от сърце, да усетим топлината на сърцата си и да се потопим в приятна атмосфера. Но знаем ли откъде идва този стар навик да пием кафе и как изобщо се появи тази ободряваща напитка в менюто ни? Днес ще ви разкажем за това. 

Топ 5 неочаквани ползи от кафето

Кафето произхожда от вечнозелено дърво! Родината му е Източна Африка.

В природата растат диви кафеени дървета и храсти. Такива има и до наши дни във високите части на Етиопия, Кения и Судан. Доказателството за произхода на кафето е в името му. Интересното е, че самите етиопци наричат ​​кафето "кифличка" или "буна". Сама по себе си думата "кафе" е попаднала в лексиката на всички останали народи - в чест на Кафа, една от етиопските провинции.

Защо да не пиете кафе между 8 и 9 часа сутринта и кои са най-подходящите часове за ароматната напитка

Според друга теория името на напитката идва от арабското „kahwa“ - „сън, прогонващ се“.

Около кафето в продължение на много години са съществували най-различни споровете - дали е вредно или все още е полезно.

Последните проучвания показват, че тази напитка, консумирана в умерени количества, удължава живота. Това става като предотвратява инсулт, коронарна болест на сърцето, диабет и бъбречни заболявания. По-важното тук е, че хората, които консумират кафе всеки ден са по-малко склонни да развият диабет тип 2.

За какво е полезно кафето 

Кофеинът има благоприятен ефект върху състоянието и функционирането на черния дроб. А една или две чаши от напитката на ден могат да предотвратят сърдечна недостатъчност, когато отслабеното сърце има проблеми с изпомпването на кръв.

Кофеинът също така намалява риска от болестта на Паркинсон и помага на хората с това заболяване да контролират по-добре движенията си. Използването на тъмно печени зърна помага за намаляване прекъсванията на ДНК веригите, които могат да доведат до злокачествени тумори. Така например, кофеинът намалява риска от рак на дебелото черво с 26%.

5 неща, които доказват, че си струва да пиете по кафе

Учените са доказали, че кафето подобрява физическата активност: една чаша от него повишава работоспособността с 12% и увеличава производството на адреналин. Натуралното кафе на зърна с високо съдържание на калий и магнезий намалява апетита за сладко и подпомага разграждането на мазнините. Освен това кафето се препоръчва при депресия и апатия.

Интересни факти за кафето:

Много произведения на изкуството, ако не са посветени на кафето, дължат съществуването си на него.

*Бах създава Кантата за кафе, която все още има успех.

*Бетховен не можел да си представи живота без чаша кафе, приготвено точно от 60 зърна.

*Волтер пиел до 50 (!) чаши кафе на ден.

* С огромни порции студено кафе Балзак поддържал силата си да пише томове от "Човешка комедия" през целия ден.

 

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес