Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени:Този лесен ежедневен навик ще ви отърве от болките в гърба

21 юни 2024, 19:23 часа
Реклама

Изследователи открили, че хората, които са ходили пет пъти седмично, средно по 30 минути всеки ден са успели да се отърват от болките в гърба си. Редовните разходки също подобряват качеството на живот на пациентите.

Вижте още: Какви са ползите за здравето от гхи?

Резултатите, публикувани в списание Lancet, показват, че движението може да има голямо влияние върху болките в кръста, които засягат осем от всеки десет души в Обединеното кралство и са водещата причина за инвалидност в световен мащаб. Марк Хенкок, професор по физиотерапия в университета Macquarie в Австралия, казва, че „движението е евтино, широко достъпно и просто упражнение, което може да се прави от почти всеки, независимо от  възрастта или социално-икономическия статус“.

Около 800 милиона души по света имат болки в кръста и седем от десет, които се възстановяват от епизод на болка, имат рецидив в рамките на една година. Текущото лечение и профилактика на болки в гърба включва комбинация от упражнения, терапия и в редки случаи операция.

Но специалистите казват, че някои форми на упражнения не са достъпни за всеки и тяхното изпълнение често изисква надзор. Учените са проследили повече от 700 възрастни, които наскоро са се възстановили от епизод на болка в кръста в продължение на три години.

На половината от избраните на случаен принцип били назначени персонализирана програма за ходене и обучение от физиотерапевти, докато другите участници били контролна група, която не получила специфична намеса, но можели да потърсят лечение в случай, че симптомите се върнат.

Професор Хенкок обяснява, че "групата за интервенция е имала по-малко епизоди на болка, ограничаваща двигателните дейности в сравнение с контролната група, и по-дълго средно време до рецидив, с медиана от 208 дни до рецидив в сравнение със 112 дни."

Не знаем точно защо ходенето е толкова добро за предотвратяване на болки в гърба, но вероятно включва комбинация от нежни люлеещи се движения, натоварване и укрепване на гръбначните структури и мускули, релаксация и облекчаване на стреса и освобождаване на ендорфини за добро настроение ." казва професор Ханкок.

Вижте още: Какви са предимствата от използването на лед върху кожата?

Разбира се, ние също така знаем, че ходенето идва с много други ползи за здравето, включително сърдечно-съдово здраве, костна плътност, здравословно тегло и подобрено психично здраве“, добави той.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес