Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този симптом сутрин показва, че може да имате дибает

31 май 2024, 15:49 часа

Ако се чувствате замаяни, когато се изправите, това означава, че може да сте изложени на по-висок риск от диабет.

Замаяността може да бъде причинена от невропатия, вид увреждане на нервите, което може да се случи, ако имате диабет. Унгарски изследователи изчислиха, че хората с риск от диабет тип 2 са до шест пъти по-склонни да развият невропатия.

Вижте още: Страдате от мигрена: Тези храни и напитки може да я предизвикват

Те също така установиха, че пациентите могат да показват фини признаци на това увреждане години преди диабетът да се развие напълно.

Учените казват, че техните открития могат да се използват за проследяване на признаци на невропатия при пациенти с риск от диабет и след това или да забавят, или да предотвратят увреждането на нервите.

Високите нива на кръвната захар, свързани с болестта, могат да увредят нервите в цялото тяло. В дългосрочен план това може да доведе до увреждане на нервите и различни симптоми в зависимост от засегнатите нерви. Обикновено води до периферна невропатия, която причинява изтръпване, парене, болка, крампи и слабост в краката и ръцете. Това състояние може в крайна сметка да се разпространи до целия крайник.

Проучването разглежда признаци на невропатия при хора с по-висок риск от развитие на диабет.

Тези, които е най-вероятно да развият заболяването, имат известни рискови фактори за диабет, като наднормено тегло или са по-възрастни.

Вижте още: Полезни ли са презрелите банани с тъмни петна?

Те сравняват резултатите от здравните тестове на 44 души с висок риск от развитие на диабет и 28 здрави хора от контролната група.

Пулсът на участниците е бил измерен и тестван, за да се види как телата им реагират на усещания като болка и изтръпване. Те открили, че хората с повишен риск от диабет са с 5,9% по-склонни да имат парасимпатикова невропатия в сравнение със здравите хора.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес