Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салмонела: Как да купуваме, съхраняваме и приготвяме яйца в жегите

20 юли 2024, 18:32 часа

Всяка година голям брой яйца се изтеглят от пазара поради страх от салмонела. Има начини да намалим риска от салмонела, имайки предвид, че сме в разгара на горещите летни дни, които са изключително благоприятни за размножаването на бактериите.

Термична обработка над 70 градуса по Целзий

Първо и най-важно, няма такова нещо като 100 процента безопасно яйце. При закупуване на яйца човек не може да знае дали яйцето има салмонела или не, но топлинната обработка намалява риска от заразяване. И така, яйцето трябва да е твърдо сварено или под формата на омлет, което означава термично обработено. При термична обработка, например при готвене при температура над 70 градуса по Целзий, рискът от салмонела е максимално намален, обясняват лекарите.

Яйцата трябва да се съхраняват в хладилник при температура до четири градуса и със сигурност могат да престоят на тази температура 10 дни без риск от салмонела, допълват лекарите.

Ако след покупката сте забелязали, че черупката на едно от яйцата е счупена, не го яжте. Това яйце трябва да се изхвърли. Отворено е и има възможност всичко да влезе вътре. Освен това не купувайте яйца на пазарите, които се съхраняват при дневна температура. Особено през лятото. Салмонелата се "наслаждава" на тези температури. „Забавно“ е за салмонела, предупреждават лекари.

За да се намали рискът от салмонела, е необходимо:

– Яйцата трябва да се извадят от картонената опаковка, която може да бъде замърсена отвън. Яйцата трябва да се съхраняват в хладилник при температура до 4 градуса по Целзий.

– Обърнете внимание на условията, в които се съхраняват яйцата. Купувайте ги само на места, където се съхраняват на хладно място или в хладилник.

- След като закупите яйцата, задължително трябва да ги проверите. Всички напукани или мръсни яйца трябва да се изхвърлят.

- За да избегнете салмонела, трябва да варите яйцата до твърдо сваряване на белтъка и жълтъка. Ястията, които включват яйца, трябва да се варят или пекат при вътрешна температура най-малко 78 градуса по Целзий.

- Не яжте яйца или храни, съдържащи яйца, които са били на стайна температура повече от два часа.

- След готвене задължително измийте ръцете си, както и всички кухненски прибори и съдове, които са били в контакт със суровите яйца, включително кухненската чиния.

Ястия, приготвени с яйца

Много е важно да не се прекъсва студената верига на яйцата. Не трябва да ги държите на топло. Това е много важно, що се отнася до ресторантьорите. Проблемът е, че някои ястия се приготвят с жълтък, който не е термично обработен. Защото при термична обработка на яйцето няма опасност от салмонела, предупреждават диетолозите. Така че, когато приготвяте сладкиши със сметана или майонеза, точно тук може да възникне проблем. Важно е да сте сигурни, че имате възможно най-пресните яйца, но все пак не можете да сте 100 процента сигурни, че вътре няма салмонела. В ресторантите има така нареченото кръстосано замърсяване, тъй като понякога в бързане или при други обстоятелства не се извършват всички процедури за дезинфекция на инструменти и работни повърхности. Което означава, че когато сурова храна влезе в контакт с вече приготвена храна по време на рязане, се създава възможност за голям проблем.

Тортите не трябва да престояват на стайна температура. Всяка сметанова торта трябва да се съхранява в хладилник. Не е проблем да сложиш тортата на масата и да нарежеш парчета и да ги изядеш. Отнема около 15 минути, но след това тортата трябва да се прибере отново в хладилника. Например при крема през лятото не е задължително яйцата да са развалени, но може да се случи някое от яйцата да има много малко салмонела. Хората обичат да купуват сладкиши с крем, докато са още топли, защото трябва да се консумират топли. И няма да е нищо за вас. Но ако сте занесли тази топла торта със сметана вкъщи за половин час и след това сте я сложили в хладилника, значи сте създали условия за бързо размножаване на салмонелата, дават конкретен пример хранители.

При салмонелата времето е много важно, защото се размножава много бързо. Ако сте купили гореспоменатата сметанова торта и вместо да я сложите в хладилника, когато се приберете у дома, сте я оставили на масата с намерението да я изядете след обяда, който ще бъде след два или три часа, вие сте дали номера на салмонелата на бактериите да се увеличат стократно, предупреждават лекарите.

Източник на инфекция със салмонела

Salmonella (с изключение на Salmonella typhi) при хората се задържа главно в храносмилателния тракт. При животните салмонелата има хематогенна фаза, така че можем да я открием в различни тъкани. Салмонелата се среща в почти всички животински видове, но най-важни за нас са животните, чието месо и други продукти използваме за храна, тъй като те са един от основните източници на инфекция.

Всеки вид сурова, свежа, непреработена храна от животински произход, като месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца и морски дарове, някои видове плодове и зеленчуци може да съдържа салмонела.

Резервоар са многобройните животински видове - свине, птици, говеда, гризачи - плъхове.

Хората трябва да избягват консумацията на термично необработено месо, яйца и непастьоризирани млечни продукти.

Списъкът включва и домашно приготвена храна, която съдържа пресни яйца, като майонеза, бисквити, различни кремове, сладолед и др.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес