Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете какво може да излекувате, използвайки боровата смола

13 септември 2022, 19:50 часа
Реклама

Известна със своите противовъзпалителни, антисептични, антибактериални свойства, боровата смола, която е познато средство в нетрадиционната медицина и в билкарството в България, както и познато средство в редица страни по света, може да ви помогне да излекувате редица заболявания. Лесна за употреба, достъпна и чиста, боровата смола успешно замества средства за лечение, пълни с химия и причиняващи множество странични ефекти. Какво всъщност може да излекувате или повлияете успешно, използвайки боровата смола?

Боровата смола – какво ще излекувате с употребата ѝ?

1. Получили сте нараняване в планината и няма с какво да затворите раната, нуждаеща се от зашиване или залепване? Не можете да спрете кръвта? Огледайте се за борове. Боровата смола успешно замества лепилото за рани. Така ще спрете кръвотечението и ще предпазите раната от инфекция, тъй като ще я затворите. Измийте, дезинфекцирайте, ако има с какво, залепете със смола. Невероятно, но факт – раната е прецизно залепена с помощта на борова смола. Нямате дезинфектант? Не е проблем. Всъщност боровата смола се стича по дървото, когато то е повредено, като целта ѝ е да предпази дървото от болести и заразяване. Така действа и върху човешката кожа. Тя е естествен дезинфектант, който почиства, предпазва, лекува, пречи на бактериите да проникнат и да се намножат. Използвана върху рани и кожни раздразнения, тя ускорява заздравяването и предпазва от инфектиране. Така боровата смола се явява като средство за първа помощ в неочаквани ситуации в планината.

Чудните здравословни ползи на чая от борови иглички

2. Страдате ли през зимата от проблеми с горните дихателни пътища? Болки в гърлото, кашлица? Приемайте борова смола. Нейните противовъзпалителни и антибактериални свойства я правят отличен метод за борба с инфекции – вирусни и бактериални – на горните дихателни пътища. Може да я дъвчете директно, както и да я смесите с малко мед и смола, за да си направите домашна дъвка за спешни ситуации, свързани с простуда, грип, болка в гърлото и кашлица.

3. Имате упорита екзема, с която не съумявате да се справите, въпреки че прилагате стандартно лечение, предписано от специалист? Опитайте борова смола. Понякога решенията от природата са онова, от което се нуждаете, за да се справите успешно със здравословния си проблем.

4. Ако се чудите какво още може да излекувате с боровата смола, ще ви подскажем – множество кожни проблеми. Екземата не е единствената, която се повлиява успешно.

5. Язвите на стомаха са мъчителни и трудни за овладяване. С вътрешната употреба на борова смола ще заздравите стомаха си и ще повлияете благоприятно стомашните язви.

Ето за какво е полезен прополисът?

6. Ревматоидните заболявания и особен тези, които са автоимунни, какъвто е ревматоидният артрит, са трудни за лечение, защото реално лекарство няма, а се прилага симптоматично овладяване на симптомите, както и поддържащо лечение. Употребата на борова смола доказано помага и облекчава състоянието при пациенти с ревматоиден артрит. 

За какво друго се използва боровата смола?

Освен за здраве и като средство  за първа помощ боровата смола  намира приложение и в промишлеността, тъй като се влага в производството на сапуни, репеленти и редица стоки за бита. С нейна помощ може да направите обувките си водоустойчиви, което пак е свързано със здравето ви – сухи и топли крака е равно на здраве. Прилага се с особен успех при туристическите обувки за планински преходи. Може да си направите от боровата смола и лампа, когато сте в планината и останете без светлина и топлина. Естествено за всички тези употреби ви трябва точната рецепта как да приготвите смолата. Може да откриете подробности в интернет, които да ви направят гуро на първата помощ с борова смола.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес