Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При подагра - компреси с ябълков оцет ще ви спасят!

09 юли 2023, 16:04 часа
Реклама

Днес някогашната „болест на аристокрацията“ - подаграта, е в категорията на редките заболявания. Въпреки това, тя е твърде сериозна, създава много проблеми и лечението не е лесно. Народната медицина използва ябълков оцет при подагра.

Д-р Франсиел Матиаш ни обяснява следното. 

Лечебни свойства на оцета

Подаграта е сложно заболяване, засягащо предимно ставите. Причинява се от излишъци на пикочна киселина. По тази причина в ставите и други органи се отлагат соли, което води до тяхното разрушаване.

Ябълковият оцет е много търсен при лечението на болестта. Той се използва при подагра и артрит, както и при други ставни заболявания. Неговите лечебни свойства били познати още в древността. Обхватът му е много широк не само в медицината, но и в други отрасли. Следните качества на ябълковия оцет са извънредно полезни.

  • Намалява степента на кръвната захар.
  • Има противовъзпалително действие.
  • Нормализира по принцип състоянието на организма и укрепява имунната система.
  • Облекчава болки в ставите.
  • Подобрява процеса на храносмилане в организма.
  • Стимулира регенерирането на кожата при различни наранявания.

За да установите дали ябълковият оцет може да се ползва при подагра, е нужно да се уверите, че в конкретния случай не съществуват противопоказания. Вътрешно не се препоръчва да бъде приеман в периода на изостряне на гастрит и стомашна язва, при цистит и панкреатит. Не забравяйте да спазвате тези ограничения, понеже, ако го използвате неправилно, може да причините значителни вреди на организма.

Лекар: Направете тези промени в живота си, за да борите успешно пристъпите на подагра

Как се прилага ябълков оцет?

За лечение на подагра се ползва само натурален, а не индустриален, синтетичен оцет. Най-хубавото е да си го приготвите в домашни условия. При подагра той се използва под формата на компреси, както и вътрешно.

В чаша вода се сипва 1 с. л. ябълков оцет. Разбърквате добре и изпивате сместа. Тази вода трябва да бъде консумирана веднъж на ден до изчезване на болките. Ако желаете, самата вода може да бъде заменена с някакъв сок по желание.

Компрес с използване на ябълков оцет при подагра се прави с лют пипер или без него. За целта 1 ч. л. пипер смесвате със затоплен оцет. Рабърквате старателно сместа и охлаждате. Поставяте така навлажнената кърпа върху болното място за 5 дни, като периодично я мокрите със сместа.

В случай, че са засегнати краката, се приготвя следния разтвор. Към три чаши вода прибавяте една чаша оцет, разбърквате. Потопявате краката си в този разтвор, държите ги така 15 минути. Тази процедура прилагате всекидневно в продължение на 7 дни.

Лекар: Как трябва да се хранят хората, които страдат от подагра

При остри болки се пие смес от мед и ябълков оцет. Вземате оцет и мед в равни пропорции, разбърквате добре и пиете сутрин и вечер до момента, в който болките изчезнат.

За да приготвите лечебен мехлем, вземате 1 с. л. ябълков оцет, 1 ч. л. терпентин и ги смесвате с жълтък от варено яйце. Мажете болните места с този мехлем до 4 пъти на ден.

Настойка за разтриване се приготвя със сушени листа от боровинка. Слагате чаша боровинкови листа в буркан с обем половин литър, напълвате го с ябълков оцет, разбърквате и поставяте буркана на тъмно за 5 дни. Болезнените места се разтриват с готовия разтвор и се слагат компреси.

За да разберете как правилно да пиете ябълков оцет при подагра, трябва да вземете предвид степента на болка и протичането на болестта като цяло. Във всеки случай, всички методи за неговото използване ще имат положителен ефект и ще помогнат при лечението на подаграта.

Внимание! Статията е само информативна и не представлява медицинска инструкция. Търсете винаги специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес