Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко боровинки трябва да ядете, за да подобрите зрението си?

07 юни 2024, 14:11 часа

Яжте боровинки - очите ви ще бъдат по-здрави! Възможно ли е наистина да се подобри зрението ви? Да, всеки знае, че трябва да се грижите за очите си. Да, много е вредно да седите по 11 часа пред екрана. И след това да се „отпуснете“, като гледате телевизия или висите на телефона си.

Да, много е лошо, когато очите ви сякаш „изпадат от орбитите“ в края на деня. Но нека бъдем честни: за мнозина, които учат и работят усилено, това са обикновени реалности от живота. И, уви, няма да можете просто да се откажете от напрежението на очите.

Междувременно в очите продължават да протичат процеси, които влошават зрението. Това става постепенно. Човек може да започне да вижда по-зле при слаба светлина. Става все по-трудно да се разграничат малките детайли. Обектите стават по-размазани. Ако не помогнете навреме с очите си, тогава ще трябва да пролеете сълзи в кабинета на офталмолога.

Идеален продукт за профилактика на проблеми със зрението са обикновените боровинки.

10 доказани ползи за здравето от боровинките

Характеристики на боровинките

Вероятно всеки е чувал за ползите от боровинките за зрението. Много хора в детството са купували тези плодове пресни или замразени и също са били насърчавани да „пият боровинки“ под формата на хранителни добавки.

Боровинките наистина ли са полезни за вас или това е просто хитър маркетинг? Нека да разгледаме зрънцето от биологична гледна точка.

За ползите от боровинките за зрението се говори за първи път през 20 век. По време на изследване учените установили, че боровинката съдържа лутеин и зеаксантин, които предпазват очите от ултравиолетова радиация. В боровинките е открит и растителен инсулин. Това е спасител не само за очите, но и за много други органи. Основната му характеристика е мощният антиоксидантен ефект. И не само за очите, той е полезен за профилактика на сърдечни заболявания и различни онкологии.

Полезни свойства на боровинките

1. Боровинките са мощен антиоксидант

Пресни горски плодове и витамини за очи на базата на боровинки имат високи антиоксидантни свойства. А именно те спомагат за изравняване на нивото на стрес, което се отразява негативно на зрението. Продължителният и хроничен стрес е особено опасен за организма. Такива състояния провокират сериозни очни заболявания, включително катаракта и глаукома.

Има ли сокът от червена боровинка ползи за жените?

2. Укрепване на имунната система

Боровинките съдържат голямо количество витамини: А, С, В1 и В6. Витамин С е особено полезен за укрепване на имунната система, боровинките го съдържат не по-малко от киселите боровинки.

3. Най-добър приятел за очите

Боровинките са задължителни за защита на очите, предотвратяване на здравето на зрението и помощ при съществуващи заболявания. Благодарение на гликозидите, които съдържат, боровинките перфектно укрепват ретината и кръвоносните съдове. Нормализира защитните процеси в ретината. Благодарение на колагена укрепва съединителната тъкан. Поддържа оптимални нива на кислород и микроелементи, жизненоважни за нормалното функциониране на зрителните органи.

Изследванията показват способността на боровинките да подобряват зрителната острота. Боровинките увеличават кръвоснабдяването на ретината, като по този начин подобряват яснотата на зрението. Боровинките обикновено помагат за укрепване на зрителната система, включително подобряване на способността на окото да се фокусира на различни разстояния. Зрънцето е полезно за лечение на синдрома на сухото око.

Те помагат за облекчаване на напрежението в очите, предпазва очите от умора и цялостно попълва запасите от витамини, необходими за здравето на очната система.

Колко боровинки трябва да ядете, за да подобрите зрението си?

Боровинките са по-малко дразнещи за стомаха и червата от къпините. При гастрит и язва много хора не понасят добре къпините, но боровинките може да се понасят по-добре. Болките им няма да се увеличат.

Можете да ядете 200 или дори 300 г боровинки наведнъж, без да навредите на здравето си. Но все пак е по-добре да се ограничите до 50-100 g.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес