Могат ли хората с диабет да консумират диня?

6887
Могат ли хората с диабет да консумират диня?
Снимка: iStock

Динята е плод, който съдържа естествена захар. Въпреки че обикновено е безопасно за човек с диабет да яде диня, няколко фактора определят размера на порцията и честотата на консумация.

Хората, живеещи с диабет, трябва да внимават при избора си на храна, за да поддържат стабилни нива на кръвната захар и да избегнат усложнения.

Вижте още: Не можете да отслабнете? Учените откриха генетична причина

Диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци може да подпомогне управлението на кръвната захар. Но тъй като плодовете също съдържат естествени захари и въглехидрати, определянето на подходящ размер на порцията е важно.

Американската диабетна асоциация (ADA) съветва, че няма единно разпределение на макронутриентите, което включва мазнини, протеини, въглехидрати, което да работи за всички. Вместо това здравните екипи и диетолозите трябва да създадат индивидуализирани планове, които отчитат целите на човека и цялостното му здраве.

Тази статия разглежда хранителните ползи от динята и обсъжда какво трябва да вземат предвид хората с диабет, преди да включат този плод в хранителния си режим.

Гликемичният индекс (GI) играе важна роля при определянето на това колко бързо храните влияят върху нивата на кръвната захар.

GI измерва колко бързо захарта от храната навлиза в кръвообращението - колкото по-бърз е този процес, толкова по-вероятно е човек да изпита скок на кръвната захар.

Системата GI определя всяка храна с резултат между 0 и 100. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голяма е скоростта, с която захарта навлиза в кръвния поток.

Динята има GI около 72. Всеки хранителен продукт с GI 70 или повече има висок GI.

Фондацията Defeat Diabetes обаче посочва, че поради високия процент вода в плода, динята има нисък гликемичен товар от 5 при типичен размер на порцията от 120 грама (g). И въпреки че организацията подкрепя яденето на прясна диня, тя препоръчва избягване на сок от диня поради много по-високия гликемичен товар.

Хората с диабет могат да комбинират диня с храни, които са богати на здравословни мазнини, фибри и протеини, като ядки или семена. Тази комбинация от хранителни вещества може да помогне на човек да се чувства сит за по-дълго време и да забави усвояването на захарта в кръвта.

Ползи от консумацията на диня

Динята съдържа много витамини и минерали, включително:

витамин А

витамини В1 и В6

витамин С

калий

магнезий

фибри

желязо

калций

ликопен

Витамин А

Витамин А помага да се запази функцията на сърцето, бъбреците и белите дробове. Освен това поддържа здравето на очите. Експертите съветват, че едно резенче диня с тегло приблизително 286 g осигурява 80 микрограма (mcg) еквиваленти на активност на ретинол (RAE), измерване на приема на витамин А.

Те добавят, че мъжете на възраст над 14 години трябва да консумират 900 mcg RAE, а жените трябва да приемат 700 mcg RAE витамин А. Това означава, че едно резенче диня може да допринесе малко над 10% от препоръчителната дневна доза на човек. надбавка за витамин А.

Вижте още: Този проблем с косата е симптом на цирозата

Витамин С

Витамин С е антиоксидант, който може да насърчи здрава имунна система. Силната имунна система може да намали честотата на заболяванията и инфекциите и може да помогне за предотвратяване на определени видове рак.

ODS също така препоръчва мъжете да консумират 105,2 милиграма (mg) на ден, а жените трябва да достигнат прием от 83,6 mg дневно. Едно резенче диня осигурява 23,2 mg доверен източник на витамин С, което означава, че осигурява около 30,7% от препоръчителния дневен прием на витамин С за жени и 25,6% от приема за мъже.

Калий

Едно резенче диня осигурява около 320 mg калий, което може да помогне за регулиране на кръвното налягане.

Аминокиселина

И накрая, динята съдържа аминокиселина, наречена цитрулин, която според проучване от 2018 г. може да помогне за подобряване на кръвното налягане и метаболитното здраве.

Колко захар има в динята?

Динята съдържа 17,7 g доверен източник на захар в средно голям резен от около 286 g.

Количеството захар, което човек приема от диня, ще варира в зависимост от размера на порцията. Например, в една чаша човек би консумирал около 9,5 g захар.

Най-добрите начини за ядене на диня при диабет тип 2

Ако човек добави диня или друг плод към своето хранене или лека закуска, той също трябва да го балансира с хранителни мазнини и протеини. Мазнините и протеините помагат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта. Това може да бъде полезно за хора, живеещи с диабет тип 2, които използват моделите си на хранене, за да контролират нивата на кръвната си захар.

Подобно на други плодове, обикновено е най-добре да ядете диня без добавени захари и в цяла и минимално преработена форма. Човек обаче може да го добави като част от плодова салата и да консумира разумна порция като част от по-голямо хранене.

Въпреки това, когато ядете диня, човек трябва да избягва да я съчетава с други храни с висок ГИ. Вместо това те трябва да го включват с храни като ядки, семена и други източници на хранителни мазнини и протеини.

Вижте още: Опасно ли е, ако краката ви се подуят в жегата и какво да правите

Алтернативи на динята: Други плодове за диабет

Човек, живеещ с диабет, трябва да се стреми да яде балансирана, питателна храна, състояща се от голяма част от плодове и зеленчуци.

Въпреки че плодовете съдържат естествени захари, човек с диабет все пак трябва да следи приема им до известна степен. Често съчетаването на приема на плодове с хранителни мазнини и протеини е достатъчно, за да предотврати скокове на кръвната захар.

Хората също трябва да имат предвид позицията на плода в скалата на GI и да обмислят избора на плодове с по-ниски нива на захар и по-високи количества фибри. Като цяло те също трябва да избягват подсладени напитки, включително плодови сокове и смутита.

Плодовете, които имат по-нисък GI резултат и които могат да имат намален ефект върху нивата на кръвната захар, включват:

портокали

горски плодове

грейпфрут

ябълки

праскови

киви

круши

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Диабет и сърдечно-съдови заболявания: До какво води дефицитът на магнезий

Лекар: Хълцането може да е симптом на сериозно заболяване

Тест за седене и изправяне разкрива здравето на сърцето ви: Лекарите твърдят, че разкрива колко дълго ще живеете

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 юни /валутен калкулатор/

Яжте ги без угризения: Тези ядки контролират кръвната захар

Този проблем с косата е симптом на цирозата

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Опасно ли е, ако краката ви се подуят в жегата и какво да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com