Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 6 добавки, които никога не трябва да приемате, ако сте над 60 години

24 юли 2024, 18:06 часа

Създаването на добри здравословни навици, когато сте по-млади, които се пренасят в по-зрелите ви години, може да ви помогне да се чувствате най-добре. Вашата рутина може да включва приемане на хранителни добавки, за да сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали, от които се нуждае всеки, или за да помогнете за справяне с конкретен дефицит. Този здравословен навик обаче може да стане по-рисков, когато достигнете определена възраст.

Вижте още: Лекар: 5 неподозирани признака, че тялото ви страда от дефицит на витамин B12

В някои случаи добавките могат да причинят проблеми при по-възрастни хора, тъй като те взаимодействат с обичайните лекарства, отпускани с рецепта“, казва д-р Лиян Постън, MD, лицензиран лекар и здравен съветник за Invigor Medical. „Говорете с вашия лекар, преди да вземете добавки, за да сте сигурни, че са безопасни за вас.“

Чудите се какво трябва да изключите от ежедневния си хранителен режим като възрастен? Помолихме експертите да преценят най-важните промени, които трябва да имате предвид точно сега. Прочетете за най-лошите добавки, които не трябва да приемате, ако сте над 60 години, според лекарите.

Жълт кантарион

Някои хора се обръщат към жълтия кантарион като естествен начин за лечение на лека депресия, според Mayo Clinic. Но лекарите предупреждават, че неговата активна съставка, хиперфорин, понякога може да причини проблеми, когато се приема с други лекарства.

„Жълтият кантарион може да взаимодейства със статини, разредители на кръвта като варфарин, антидепресанти, лекарства за мигрена и дигоксин, който се предписва за сърдечна недостатъчност“, казва Патриша Пинто-Гарсия, MD, MPH, старши медицински редактор в GoodRx.

Витамин Е

Когато става въпрос за подсилване на имунната ви система, мнозина се обръщат към витамин Е. Но ако приемате определени рецепти, може би е време да го изключите от ежедневния си състав.

„Витамин Е (токофероли и токотриеноли) е антиоксидант, който също предотвратява агрегацията на тромбоцитите, което може да доведе до повишен риск от кървене“, казва Сара Трахан, NMD, лекар в университета Соноран, пред Best Life. „Ако приемате определени лекарства, като аспирин, кумадин и Eliquis, или имате определени състояния, като заболявания на малабсорбция, вие сте изложени на по-висок риск от вътрешно кървене.“

Женшен

Добавките, получени от естествени източници, като женшен, може да изглеждат като безопасен вариант. Но в зависимост от съществуващите ви здравословни проблеми, може да искате да ги преразгледате, след като навършите 60 години.

Женшенът се използва от хиляди години за поддържане на паметта и имунното здраве, но той пречи на лекарствата за диабет и потенциално може да намали нивата на кръвната захар“, предупреждава д-р Пинто-Гарсия.

Вижте още: 8 сигурни признака, че имате дефицит на желязо

Магнезий

Магнезият се превърна в популярна добавка поради предполагаемите си ползи за здравето. Те включват подпомагане на контрола на кръвното налягане, подобряване на съня, подпомагане на редовността на червата и повишаване на настроението, според Healthline. Но някои лекари казват, че възрастните хора трябва да преразгледат приема му.

„Излишният магнезий може да причини промени в нивата на калий и натрий и да повлияе на пулса ви“, казва д-р Постън. „Рискът е по-висок при хора, чиито бъбреци не работят добре.“

Гинко Билоба

Въпреки че има неубедителни доказателства за неговата ефективност, мнозина все още се обръщат към добавките с гинко билоба, за да помогнат за подобряване на когнитивното си здраве, според Mayo Clinc. Това обаче е проблематично за хора, приемащи определени лекарства.

Въпреки че мнозина го приемат за подобряване на паметта, гинко билоба може да увеличи риска от кървене – особено за тези, които приемат разредители на кръвта или имат проблеми с кървенето“, казва Беата Райдигер, диетолог от Лос Анджелис. „Може също да не се смесва добре с антидепресанти и лекарства за диабет.“

Куркума

Освен че е основен продукт за подправки, куркумата се превърна и в популярна добавка. Но експертите посочват, че може да създаде опасно взаимодействие с други лекарства.

Добре известна със своите противовъзпалителни свойства, куркумата може да повлияе отрицателно на някои лекарства като желязо, намалявайки усвояването му“, казва Линдзи Скарингела, регистриран диетолог и лицензиран диетолог в CareOne. „Също така е разредител на кръвта, така че приемането на други лекарства за разреждане на кръвта с куркума може да причини кървене или синини.“

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес