Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде е най-доброто място за съхранение на яйца в хладилника

26 октомври 2024, 18:00 часа

Съхранението на яйца е тема, която често предизвиква разгорещени дискусии, както сред професионалистите в хранителната индустрия, така и сред обикновените потребители. Ето какво казват учените и какви са предимствата на различните методи за съхранение на яйца.

Съхранение на яйцата в хладилника – на кой рафт?

Много от нас инстинктивно поставят яйцата на вратата на хладилника, където обикновено има предвидено специално място за тях. Но това не е най-доброто решение за тяхното съхранение. Яйцата са чувствителни на температурни колебания, а вратата на хладилника е мястото, което най-често се отваря и затваря, което води до редовни промени в температурата. Затова специалистите препоръчват да се съхраняват на един от вътрешните рафтове на хладилника, където температурата е по-стабилна. Това създава среда, която забавя размножаването на бактерии като салмонелата и запазва качеството на продукта.

Как правилно да съхраняваме яйцата?

Защо яйцата поемат миризми и как да го избегнем?

Една от причините, поради които някои хора не обичат да съхраняват яйца в хладилника, е способността им да абсорбират миризми от другите продукти. Ако до яйцата има храни с наситен аромат, като риба или подправки, те могат да поемат тези миризми, което би могло да повлияе на вкуса им. За да избегнете този проблем, съхранявайте яйцата в добре затворени кутии или ги поставяйте на място, далеч от продукти със силен аромат.

Съхранение на стайна температура – предимства и недостатъци

Проучвания, проведени от учени от Нюкасълския университет, показват интересни резултати относно съхранението на яйца. Те анализират съдържанието на витамин D3 в яйца, съхранявани при различни температурни условия. Резултатите показват, че яйцата, които се съхраняват в хладилник за 28 дни, губят по-голямо количество витамин D3 в сравнение с тези, оставени на стайна температура. Това подчертава важността на внимателния избор на метод за съхранение на яйца в зависимост от приоритетите – дали е по-важно да се запазят всички хранителни вещества, или да се осигури по-дълъг срок на годност.

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Кулинарна обработка и запазване на витамините в яйцата

Независимо къде се съхраняват яйцата, начинът, по който ги приготвяме, също влияе върху съдържанието на витамини. Изследвания показват, че различните методи за готвене водят до различно запазване на витамин D3. Най-ниско съдържание на витамини има в пържените яйца (78% от първоначалното ниво на витамин D3), докато варените запазват около 80%. Интересно е, че омлетите и бърканите яйца запазват дори по-високи стойности – до 109%. Микровълновата фурна също се оказва подходящ метод, който не разрушава витамините в яйцата.

Съхранението на яйца може да се окаже по-сложен процес, отколкото изглежда на пръв поглед. За да се запазят максимално хранителните им качества, е важно да ги държим на стабилна температура, за предпочитане на вътрешен рафт на хладилника. Ако обаче искате да запазите максимално витамините, можете да съхранявате яйцата на стайна температура в рамките на препоръчителния срок. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес