Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко череши на ден е полезно да се ядат?

10 юни 2024, 17:21 часа

Черешите, както сладки, така и тръпчиви, са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества и ползи за здравето. Консумацията на правилното количество череши дневно може да допринесе положително за цялостното ви здраве. Но колко череши трябва да ядете всеки ден, за да се възползвате от тези ползи?

Хранителен профил на черешите

Черешите са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те осигуряват витамини С, А и К, калий, магнезий и фибри. Освен това те изобилстват от антиоксиданти като антоцианини и кверцетин, които имат противовъзпалителни свойства.

Ползи за здравето от черешите

Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства: Черешите са известни с високото си съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението. Антоцианините, пигментите, които придават червения цвят на черешите, са особено ефективни за намаляване на възпалението и са свързани с понижаване на риска от хронични заболявания.

Фантастичните ползи от черешите, за които не сте и предполагали

Подобрено качество на съня: В частност винените череши са естествен източник на мелатонин - хормон, който регулира цикъла сън-бодърстване. При някои проучвания е доказано, че консумацията на сок от вишни или цели вишни подобрява качеството и продължителността на съня.

Здраве на сърцето: Калият в черешите помага за регулиране на кръвното налягане чрез балансиране на нивата на натрий в организма. Антиоксидантите също допринасят за здравето на сърцето, като намаляват възпаленията и предотвратяват окислителното увреждане на кръвоносните съдове.

Облекчаване на болката: Някои изследвания сочат, че черешите могат да помогнат за облекчаване на симптомите на артрит и подагра, благодарение на противовъзпалителните си свойства. Те могат да намалят нивата на пикочната киселина в кръвта, която е ключов фактор за появата на подагра.

Възстановяване при физически упражнения: Спортистите често консумират череши или черешов сок, за да подпомогнат възстановяването след тежки физически упражнения. Антиоксидантите в черешите спомагат за намаляване на мускулната треска и ускоряване на времето за възстановяване.

Препоръчителен дневен прием

Не съществува общоприето предписание за броя на черешите, които да се консумират дневно. Въпреки това, въз основа на различни проучвания и хранителни препоръки, разумното и полезно количество изглежда е около 1 до 2 чаши на ден. Това количество обикновено се равнява на около 14 до 28 череши, в зависимост от техния размер.

Общо здраве: За поддържане на общото здраве често се препоръчва 1 чаша (около 21 череши) дневно. Тази порция осигурява добро количество антиоксиданти, витамини и минерали без прекомерен прием на калории.

Какво ще се случи, ако ядете череши 4 пъти седмично?

Специфични ползи за здравето: За специфични здравословни проблеми, като подобряване на съня или намаляване на възпаленията, в проучвания са използвани дози, еквивалентни на около 1,5 чаши вишни или 8 унции сок от вишни дневно. Това количество изглежда ефективно в клинични условия.

Възстановяване при физически упражнения: При спортисти или хора, занимаващи се с тежка физическа дейност, консумацията на 1 до 2 чаши череши или еквивалентно количество сок от череши след тренировка може да подпомогне възстановяването на мускулите.

Съображения

Макар че черешите са здравословни, те съдържат естествени захари и консумацията им в прекомерни количества може да допринесе за увеличаване на теглото или рязко повишаване на кръвната захар, особено при хора с диабет. Умереността е от ключово значение, а включването на черешите в балансирана диета заедно с други плодове и зеленчуци е най-добрият подход.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес