Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, ако пиете по една чаша топла вода сутрин на гладно?

16 март 2023, 09:57 часа

Пиенето на топла вода на празен стомах първо сутрин допринася за редица полезни процеси в организма. Те варират от подобряване на нивото на хидратация, през по-добро храносмилане, до забавяне на процеса на стареене. 
Изпийте чаша вода веднага след като се събудите, за да активирате вътрешните органи и да премахнете токсините от тялото. 

Защо пиенето на вода преди закуска е толкова важно?

Чудите се какво се случва с тялото ви, когато пиете топла вода всяка сутрин? И защо всъщност тя трябва да е топла? Доказано е, че пиенето на вода сутрин прави много повече от това просто да промиете стомаха си и да утолите жаждата си. 

Има причина, поради която сутрин сме жадни повече, отколкото по друго време на деня. Организмът изисква това, което му е необходимо, за да поддържа циркулацията на кръвта, работата на черния дроб и бъбреците, ефективността на мозъка и метаболизма, работещ с пълна пара. 

Какви са ефектите от пиенето на вода всяка сутрин?

Какво може да направи обикновената топла вода за организма? Полезните ефекти от пиенето на вода сутрин са многобройни, ето кои са основните: 

Подобрява обмяната на веществата, хидратира, отслабва. Ако придобиете добрия навик да изпивате чаша топла вода всяка сутрин, ще ускорите метаболитните процеси, протичащи в организма ви, и съответно метаболизма, обмяната на мазнините и захарите. 

Пийте всеки ден вода с оцет и вижте какво ще се случи с тялото ви

В резултат на това калориите, които приемате през деня, ще се превръщат по-ефективно в енергия, а не в мазнини. Освен това ще се предпазите от появата на диабет тип 2 и ще се сбогувате с чревните проблеми, особено с подуването на корема. 

Изпиването на чаша топла вода на гладно ще превърне тялото ви в среда, неблагоприятна за бактериите и имунната ви система ще бъде подсилена. Топлата вода ще донесе облекчение и при възпаление, болки в гърлото или ринит на горните и долните дихателни пътища. 

Минимум 250 мл топла вода, изпити на гладно, ще помогнат за премахването на токсичните вещества, като подпомагат работата на черния дроб, който филтрира кръвта. За да подсилите ефекта, добавете малко количество лимонов сок, куркума или джинджифил. 

Пиенето на топла вода сутрин ускорява процеса на регенерация на клетките на кожата и епидермиса, като го прави по-стегнат и изглеждащ по-млад. Тя подобрява кръвообращението и има болкоуспокояващо действие. Хората, които редовно пият вода сутрин, твърдят, че откакто са въвели този навик, имат по-малко главоболия или дори са се справили напълно с болката. 

Учени: Не оставяйте чаша с вода до леглото си през нощта

Благодарение на пиенето на вода изчезват мигрената, тензионното главоболие, коремните болки и невралгията. Чаша топла вода ускорява кръвообращението и облекчава мускулното напрежение, в резултат на което всякакви спазми стават много по-леки

Защо трябва да пиете топла вода сутрин?

Температурата на водата, която пиете сутрин, е от първостепенно значение. Тя не трябва да е студена (абсолютно не се препоръчва да пиете вода от хладилника) или прекалено гореща. Оптимална ще бъде вода с температура, малко по-висока от стайната, и близка до температурата на човешкото тяло (здравият човек има температура 36,6 градуса по Целзий). 

Според източната медицина водата точно с тази температура е най-ефективна за поддържане на организма и неговите метаболитни процеси. В периоди на отслабен имунитет и грип е особено важно да се грижим за температурата на тялото не само външно, но и вътрешно. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес