Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво лекува рициновото масло? Ето огромните му ползи

12 февруари 2024, 10:11 часа

Маслата, каквото е и рициновото масло, са познати на хората от древността и намират приложение в редица области от живота – здравеопазване, кулинария, грижа за кожата и красотата и др. Етеричните масла са и основната съставка в ароматерапевтичното лечение, което набира все по-голяма популярност.

Индия, Франция и някои други страни са превърнали етеричните масла в неразделна част от системата на здравеопазването си и се възползват пълноценно от качествата и свойствата им. Познаването на предимствата, свойствата на всяко масло са в основата на правилния избор на етерично масло за всяко конкретно състояние, проблем или заболяване.

Компресът от това масло облекчава болката в ставите

Какво лекува рициновото масло?

Любопитен факт е, че лековитото рициново масло всъщност е… отровно. Семената, известни като рицин, съдържат токсичен ензим. По време на производството този токсичен ензим се  дезактивира, позволявайки маслото да се използва безопасно.

  • Рициновото масло намира приложение в лечението на стомашно-чревни проблеми, свързани с лениви стомах и черва. Приемът на рициново масло доказано облекчава проявите на тежък системен запек и улеснява изхождането. То е естествено слабително средство, класифицирано като стимулиращ лаксатив, което означава, че увеличава движението на мускулите, избутващи материал през червата. Администрацията по храните и лекарствата е одобрила тази употреба на рициновото масло и тя се разглежда като напълно безопасна. Ето как работи рициновото масло – когато го приемате, то се разгражда в тънките черва, освобождавайки рицинолова киселина, която се абсорбира от червата, стимулирайки силен слабителен ефект. За какво да внимавате? Не прекалявайте с количествата, когато използвате рициновото масло точно с такава цел, тъй като прекомерната консумация на рициново масло ще доведе до диария, гадене и повръщане, спазми и болки в корема и прочие негативни въздействия на рициновото масло върху здравето при прекомерната му употреба. Ако диарията и повръщането не бъдат преустановени и продължат твърде дълго са възможни електролитен и киселинно-алкален дисбаланс, които могат да бъдат дори животозастрашаващи. Така че използвате рициновото масло като средство за борба със запека разумно.
  •  Рициновото масло се използва и в грижата за кожата. То е съставка, която често се съдържа в продуктите за красота и козметиката. Рициновото масло е естествен овлажнител, който поддържа кожата свежа и овлажнена. Така рициновото масло се оказва естествена съставка в козметиката за хидратация. Може да зарадвате кожата си и с масаж с чисто рициново масло, дар от природата. Така ще спестите на кожата си употреба на козметика с консерванти, оцветители и прочие вредни и ненужни съставки. За външно приложение и масаж рициновото масло може да се смеси с друго подходящо за типа кожа и нуждите ѝ масло. Подобно смесване на рициновото масло с други масла е важно и защото намалява риска от алергична реакция към рициновото масло. 
  • Рициновото масло е популярно и с фармацевтичните си приложения. Използва се и като добавка в храни и лекарства. Широко популярна е употребата му при наранена кожа, като рициновото масло помага за по-бързото възстановяване на целостта на кожата. Диабетни язви, изгаряния, хирургични рани – при всички тях рициновото масло подпомага бързото възстановяване. Важно е да се знае, че препаратите за локално лечение на рани с рициново масло съдържат комбинация от съставки и че не трябва да прилага рициново масло върху рана, без да се осъществи първо консултация със специалист.
  • Рициновото масло може да се използва като средство за грижа за оралното здраве и хигиена, тъй като притежава изразени противогъбични и антибактериални свойства. С него могат да се почистват протезите на възрастните хора и да се ограничи разпространението на бактерии. 10% рициново масло за 20 минути помага за намаляване на броя на C. albicans, както и на други вредни бактерии. 
  • Употребата на води за уста с рициново масло намалява клиничните признаци на стоматит.
  • Извън темата за лечението и лечебните качества на рицина, но е любопитно да споменем, че в промишлеността рицинът е лубрикант и компонент на биодизелово гориво.
  • Някои дами използват рициновото масло в маски за коса, считайки че то работи за здравето на скалпа им, но трябва да се знае, че липсват научни доказателства, че рициновото масло помага за подобряване на здравето на косата, стимулира растежа на косата или намалява косопада.
  • Рициновото масло има мощни противовъзпалителни свойства. То е толкова ефективно при лечение на артрит, колкото ефективно е и нестероидно противовъзпалително лекарство. 

Рициново масло - ето как го използват опитните градинари и цветари

Кой да не приема рициново масло? Рискове от употребата

Освен какво лекува рициновото масло друг важен въпрос е кой не трябва да се лекува с него.

1.       Бременните дами, както и кърмачките, следва да стоят далеч от рициновото масло, тъй като може да предизвика преждевременно раждане. Няма информация безопасна ли е употребата по време на кърмене.

2.       Лаксативите могат да променят действието на други лекарства. Не комбинирайте рициново масло с други лаксативи или с диуретици.

3.       Предозиране с рициново масло може за доведе до сериозни оплаквания като коремни спазми, болка в гърдите, диария, замайване, обрив и задух.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес