Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е усещането при тромб? 7 знака, които никога не трябва да пренебрегвате

28 май 2024, 18:25 часа

Познаването на признаците и симптомите на тромб може да ви спаси живота.

Кръвните съсиреци са нормална част от нашата биология - не всички са сериозни или причина за безпокойство. Всъщност имате нужда от тях, за да спрете кървенето след нараняване. Но понякога кръвни съсиреци се случват, когато не са необходими, и това може да означава проблеми - особено ако се образуват в дълбоките вени близо до мускулите ви.

Вижте още: Този тропически плод изгаря мазнините, помага при възпаления и подуване на корема

Когато кръвни съсиреци се образуват в тази по-дълбока система, те могат да бъдат болезнени и много опасни“, казва д-р Луис Наваро, основател на Центъра за лечение на вени в Ню Йорк. Този вид съсирек се нарича дълбока венозна тромбоза или ДВТ. Те са като препятствия по пътя на кръвообращението ви, причиняват задръствания в кръвообращението ви и предотвратяват притока на кръв, който поддържа системата ви работеща. Ако почувствате, че имате тромб, незабавно потърсете медицинска помощ.

Какво е кръвен съсирек?

Кръвният съсирек е маса или бучка кръв, която се образува в артериите и вените, според клиниката в Кливланд. Кръвните съсиреци се образуват в отговор на травма, за да помогнат за контролиране на кървенето, но те могат да възникнат по други причини (като определени медицински състояния), причинявайки сериозни здравословни симптоми.

1. Подуване на единия крайник

Подутият крак или ръка е един от най-честите признаци на ДВТ. „Кръвните съсиреци могат да блокират здравословния поток на кръвта в краката и кръвта може да се събере зад съсирека, причинявайки подуване“, казва д-р. Наваро.

Нормално е да пренебрегнете подуването на краката като симптом на ДВТ, ако винаги получавате големи или схванати крака, когато летите или по време на периоди на неподвижност. Но бъдете бдителни, ако подутият ви крайник се появи бързо, особено ако се появи с болка.

2. Болка в крака или ръката

Обикновено болката при ДВТ идва като комбинация с други симптоми като подуване или зачервяване, но понякога може да стои самостоятелно.

За съжаление, болката от кръвен съсирек може лесно да бъде сбъркана с мускулна крампа или разтягане, поради което проблемът често остава недиагностициран и е особено опасен“, казва д-р. Наваро.

Болката при ДВТ има тенденция да се появява, когато ходите или когато огъвате крака си нагоре. 

3. Зачервяване на кожата

Въпреки че е вярно, че натъртването е вид кръвен съсирек, това не е видът, за който трябва да се тревожите. За съжаление не можете да видите ДВТ. Може да видите някакво обезцветяване, подобно на натъртване, но е по-вероятно да видите червено. ДВТ причинява зачервяване на засегнатия крайник и кара ръката или крака ви да се чувстват топли на допир.

Вижте още: Шест основателни причини да консумирате слънчогледови семки всеки ден

4. Болка в гърдите

Болката в гърдите може да ви накара да мислите, че е инфаркт, но може да е белодробна емболия. „Както ПЕ, така и инфарктът споделят подобни симптоми“, казва д-р. Наваро. Болката при ПЕ обаче има тенденция да бъде остра и пробождаща и се усеща по-лошо, когато поемете дълбоко въздух.

Болката от сърдечен удар често се излъчва от горните части на тялото като раменете, челюстта или шията. Най-голямата улика е в дишането ви – болката при ПЕ се влошава непрекъснато с всяко поемане на въздух. 

5. Недостиг на въздух

Кръвен съсирек в белите дробове забавя притока на кислород и това може да ви накара да се почувствате замаяни. „Често нямате издръжливост или дъх, за да изкачите стълбите. Чувствате се гадно“, казва д-р Джордж П. Теителбаум, интервенционален неврорадиолог и директор на Центъра за инсулт и аневризма в Здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния.

6. Необяснима кашлица

Не можете да спрете да кашляте? Ако също така имате задух, ускорен пулс или болка в гърдите, това може да е ПЕ. „Кашлицата ще бъде суха, но понякога хората могат да изкашлят слуз и/или кръв“, казва д-р. Наваро. 

Когато кислородът е нисък, сърдечната честота се ускорява, за да се опита да компенсира недостига. 

7. Чувство на отпадналост

Замаяността се дължи отчасти на химикалите, отделяни от белите дробове, промените в насищането на кръвта с кислород и в кръвното налягане и сърдечната честота“, казва д-р. Нелсън казва. "Мозъкът е чувствителен към промените в кислорода и към промените в кръвния поток."

Въпреки че не е твърде често срещан симптом на кръвен съсирек, това се случва. 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес