Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви храни ТРЯБВА да ядете при киселини?

09 юни 2024, 07:11 часа
Реклама

Киселините, често срещано състояние, което се характеризира с усещане за парене в гърдите, често се появяват, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода. Овладяването на киселините включва промени в начина на живот и корекции в хранителния режим. Определени храни могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да насърчат здравето на храносмилателната система.

Ето някои храни, които трябва да вземете предвид, когато имате киселини в стомаха:

1. Овесена каша

Овесената каша е храна с високо съдържание на фибри, която е щадяща за стомаха. Фибрите могат да помогнат за предотвратяване на киселинен рефлукс, като абсорбират стомашната киселина и намаляват вероятността от киселинна регургитация. Това е здравословна закуска, която може да се гарнира с плодове, които добавят допълнителни хранителни вещества и фибри.

2. Джинджифил

Джинджифилът е известен със своите противовъзпалителни свойства и от векове се използва за лечение на храносмилателни проблеми. Той може да помогне за успокояване на стомаха и намаляване на производството на киселини. Консумацията на джинджифил под формата на чай, смути или добавянето му към ястия може да осигури облекчение на симптомите на киселини.

3. Банани

Бананите са с ниско съдържание на киселини и могат да покрият лигавицата на хранопровода, като намалят дразненето и дискомфорта. Естествените им антиацидни свойства помагат за неутрализиране на стомашните киселини, което ги прави подходяща закуска за страдащите от киселини.

Какви храни може да ядете при киселини?

4. Пъпеши

Пъпешите, като канталупа, медена роса и диня, са нискокиселинни плодове, които е по-малко вероятно да предизвикат киселини. Освен това те са хидратиращи и осигуряват важни витамини и минерали, което ги прави отлично допълнение към диетата, щадяща киселините.

5. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак, кейл и маруля са с ниско съдържание на мазнини и киселини, което ги прави идеални за предотвратяване и справяне с киселините. Освен това те са богати на хранителни вещества и могат да бъдат включени в салати, смутита или като гарнитура.

6. Постни протеини

Постните протеини, като пилешко, пуешко и риба, по-рядко предизвикват киселини в сравнение с месото с високо съдържание на мазнини. Тези протеини могат да се пекат, пекат на скара или готвят на пара, за да се запазят полезните им свойства, без да се добавят допълнителни мазнини, които могат да изострят киселините.

7. Алое вера

Сокът от алое вера е известен с успокояващите си свойства и може да помогне за намаляване на възпалението в хранопровода. Пиенето на малко количество сок от алое вера преди хранене може да помогне за намаляване на симптомите на киселини.

8. Плодове, които не са цитрусови

Плодовете, които не са на цитрусова основа, като ябълки и круши, обикновено са по-малко киселинни и могат да бъдат по-безопасен избор за страдащите от киселини. Тези плодове могат да се консумират сурови, печени или включени в различни рецепти.

Ако страдате от киселини - това са забранените храни за вас!

9. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, киноа и пълнозърнест хляб, са богати на фибри и могат да помогнат за абсорбирането на стомашната киселина, намалявайки риска от киселинен рефлукс. Те също така осигуряват постоянен източник на енергия и основни хранителни вещества.

10. Билкови чайове

Билковите чайове, като лайка, женско биле и хлъзгав бряст, могат да помогнат за успокояване на храносмилателния тракт и намаляване на производството на киселини. Избягвайте чайове от мента и мента, тъй като те могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер и да влошат симптомите на киселини.

Храни, които да избягвате

Въпреки че включването на горепосочените храни в диетата ви може да помогне за справяне с киселините, също толкова важно е да избягвате храни, които могат да предизвикат или влошат състоянието. Те включват:

- Цитрусови плодове и сокове;
- Домати и продукти на доматена основа;
- Пикантни храни;
- Мазни и пържени храни;
- Шоколад;
- Кофеин и газирани напитки;
- Алкохол;
- Мента.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес