Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как лукът може да ви спаси при силна кашлица?

02 февруари 2024, 15:44 часа

Много хора предпочитат да се лекуват с народни средства - особено когато става въпрос за дреболии като настинка, кашлица и запушен нос.

Едно от най-популярните „лекарства“ се оказа лукът със захар. Лукът се настъргва, поръсва се със захар и се захлупва с капак. След известно време, когато се появи сокът, с това вещество се използва за деца при лечение на кашлица: смята се, че лукът премахва храчките и в същото време помага за „успокояване“ на гърлото, ако е възпалено.

Процесът на приготвяне на домашния сироп от лук звучи отвратително, но наистина действа. Дори и тези, които не са били болни, го приемат с удоволствие.

Вярно е, че с течение на времето това народно „лекарство“ постепенно беше забравено. В днешно време вече почти никой не приготвя лук със захар, а съвременните деца със сигурност биха се ужасили, ако бъдат помолени да опитат нещо подобно.

Никой не пробва, докато не пробва: Лукът е истинско чудо срещу кашлица

Полезните свойства на лука със захар

Лукът, заедно със захарта, е мощно антимикробно и противовъзпалително средство. Използва се за лечение на суха и мокра кашлица, ефективността му не е по-ниска от популярните фармацевтични лекарства. Лечебната смес не само лекува кашлица, но и укрепва имунитета на пациента, подобрява настроението и насърчава бързото възстановяване.

Лекарите предупреждават: народната смес съдържа много противопоказания. Така че, ако изведнъж решите да използвате традиционен метод за лечение на кашлица, по-добре е да се консултирате със специалист, преди да ядете лук със захар.

Въпреки ефективността на лекарствения състав, не трябва да злоупотребявате с продукта и трябва да се консултирате с лекар преди да използвате рецептата. Народният лек може да се използва само като допълнение към медикаментозното лечение на кашлица, а не вместо него.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес