Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да съхранявате морковите, така че да са свежи и твърди в продължение на месеци

06 септември 2024, 12:54 часа

С настъпването на есента идва времето за прибиране на реколтата от моркови, които могат да се съхраняват няколко месеца. За да запазите възможно най-дълго вкуса и здравословните качества, трябва да осигурите подходящи условия. В противен случай вашите моркови бързо ще загубят хрупкавостта си, ще станат меки и не особено апетитни.

Морковът е зеленчук, който е не само много вкусен, но и изключително полезен. На първо място, това е ценен източник на каротеноидни съединения, които придават характерния оранжев цвят и в същото време имат благоприятен ефект върху нашия организъм. Морковите също са богати на антиоксиданти, включително: флавоноиди и фенолни съединения, а освен това съдържат големи количества витамини и микроелементи. Това ги прави популярен избор за отглеждане в домашната градина.

Събирането на моркови започва през втората половина на септември и продължава до средата на октомври (въпреки че всичко зависи от избрания сорт и климатичните условия). Важно е зеленчуците да се изкопаят преди първите слани. Най-добре е да прибирате морковите в облачен, но сух ден, тъй като мокрите зеленчуци се съхраняват по-трудно.

Още: Най-добрите дни за прибиране на морковите през септември са тези

Как да съхранявате моркови у дома?

Морковите, събрани през есента, могат да се съхраняват няколко месеца. Трябва обаче да им се осигурят подходящи условия, за да се запазят свежи възможно най-дълго. Първо подгответе морковите за съхранение. За целта изберете здрави, твърди, неповредени и без петна зеленчуци. След това ги почистете от всякакви буци пръст (но в никакъв случай не ги мийте) и премахнете зелените листа.

Морковите трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място (но защитени от замръзване) - така ще запазят качествата си възможно най-дълго. Мазе, килер или друго помощно помещение е най-подходящо за тази цел. Но какво ще стане, ако нямаме такива стаи?

Още: Как да разберете, че е време да приберете реколтата от моркови?

Ако искаме да съхраняваме зеленчуците за по-дълго време, струва си да ги поставим в голям, затворен съд (стъклен или пластмасов). След това съдът се напълва със студена вода, затваря се плътно и се слага в хладилника. Въпреки това не е лоша идея да сменяте водата на всеки 4-5 дни. Благодарение на това морковът ще запази за дълго време своите свойства, свежест и прекрасен вкус. Можете дори да съхранявате зеленчуци в найлонов плик, като поставите влажна хартиена кърпа в него и го поставите в хладилника (в чекмеджето за зеленчуци).

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес